...ryż z pomidorami i cukinią :)
Dziś ryż, risotto, tylko takie ciut niestandardowe wykonanie, ale za to zdecydowanie zgodne z czymś co być powinno naturalnym, a staje się stylem ;) No waste dziś, czyli jak wykorzystać wczorajszy ryż ;) Zapraszam na risotto, ryż z pomidorami i cukinią ;)
Pomidorowe risotto
Składniki:
łyżka masła klarowanego
cebula
2 niewielkie cukinie
łyżeczka soli
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka pieprzu
5 pomidorów
100 g ryżu wcześniej ugotowanego
łyżka masła
grana padano / parmezan - do podania
Masło klarowane rozgrzewamy i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka, oraz cukinie, które kroimy w cieniutkie paseczki za pomocą obieraczki do warzyw :) Solimy, pieprzymy i dodajemy paprykę.
Pomidory kroimy w dużą kostkę, a następnie dodajemy do garnka, mieszamy, chwilę smażymy razem,aż pomidory zaczną puszczać sok, przykrywamy i dusimy, około kwadrans. Dodajemy ryż, mieszamy, żeby ziarenka nie były poklejone. Jeżeli ryż był zimny z lodówki (tak było u mnie), to chwilkę razem gotujemy, jeżeli świeżo ugotowany, to mieszamy, dodajemy masło i podajemy, każdą porcję dodatkowo posypując tartym serem.
Smacznego :)
Jak zwał tak zwał, na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuń