poniedziałek, 24 sierpnia 2020

Risotto pomidorowe...czy też

 ...ryż z pomidorami i cukinią :)




Dziś ryż, risotto, tylko takie ciut niestandardowe wykonanie, ale za to zdecydowanie zgodne z czymś co być powinno naturalnym, a staje się stylem ;) No waste dziś, czyli jak wykorzystać wczorajszy ryż ;) Zapraszam na risotto, ryż z pomidorami i cukinią ;)


Pomidorowe risotto


Składniki:

łyżka masła klarowanego

cebula

2 niewielkie cukinie

łyżeczka soli

łyżka słodkiej papryki

łyżeczka pieprzu

5 pomidorów 

100 g ryżu wcześniej ugotowanego

łyżka masła

grana padano / parmezan - do podania


Masło klarowane rozgrzewamy i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka, oraz cukinie, które kroimy w cieniutkie paseczki za pomocą obieraczki do warzyw :) Solimy, pieprzymy i dodajemy paprykę. 

Pomidory kroimy w dużą kostkę, a następnie dodajemy do garnka, mieszamy, chwilę smażymy razem,aż pomidory zaczną puszczać sok, przykrywamy i dusimy, około kwadrans. Dodajemy ryż, mieszamy, żeby ziarenka nie były poklejone. Jeżeli ryż był zimny z lodówki (tak było u mnie), to chwilkę razem gotujemy, jeżeli świeżo ugotowany, to mieszamy, dodajemy masło i podajemy, każdą porcję dodatkowo posypując tartym serem.


Smacznego :)

1 komentarz:

Dziękuję, że jesteście ♥