Rolada z indyka
Filet z indyka pieczony z jabłkami i rozmarynem
filet z indyka około 1 kg
jabłka, u mnie papierówki, około 5 sztuk
łyżka słodkiej papryki
2 gałązki rozmarynu
łyżka mielonego pieprzu
sól
olej do smażenia
cebula
Zaczynamy od obrania, pozbawienia gniazd nasiennych i pokrojenia w ósemki jabłek.
Filet musimy rozkroić na najlepiej jak najcieńszy i jak największy płat, a następnie, od wewnątrz posolić, posypać pieprzem i papryką. Następnie zwijamy roladę, wkładając w środek podczas zawijania kawałki jabłka i listki rozmarynu.
Gotową roladę, można, nie trzeba zwinąć bawełnianym sznurkiem. Zwijać, czy nie zwijać, uzależnione jest od staranności wykonania rolady i jej w efekcie trwałości ;)
Z zewnątrz roladę również oprószamy solą.
Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy z każdej strony naszą roladę, w między czasie kroimy w piórka cebulę i wraz z resztą jabłek dodajemy do podsmażania.
Całość podlewamy połową szklanki bulionu, albo wody i jeżeli jak ja używaliście garnka, nadającego się również do pieczenia, to przykrywamy go i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika , na około godzinę.
Jeżeli garnek się nie piecze, to moment gotujemy, żeby wszystkie smaki przeszły do płynu i wszystko przekładamy do zamykanego naczynia do zapiekania i pieczemy :)
Po upieczeniu wyjmujemy mięso na deskę do krojenia i zostawiamy na około 10 minut, zanim zaczniemy kroić i podawać...no i sznurek ściągać :)
Smacznego :)
Wiem coś o tym, mam taki garnek i nie znam lepszego!
OdpowiedzUsuń:) Ja w ogóle przestałam używać innych;)
UsuńOstatnio nie jem mięsa, ale to bardzo smacznie brami i wygląda:)
OdpowiedzUsuń😘
UsuńTakie danie bym spałaszowała. Wygląda bardo smakowicie.:)
OdpowiedzUsuń