Owoce zapiekane z bezą
U mnie były jabłka, których nawet nie obierałam, tylko, pokroiłam w ćwiartki i pozbawiłam gniazd nasiennych. Jabłek, czy innych owoców potrzebujemy tyle, żeby zapełnić całe dno formy na ciasto, albo naczynia do zapiekania, jak u mnie.
Beza
130 g białek, czyli około 4 ;) ubijamy na sztywno, po czym ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru w sumie 200 g. Gęstą bezę wykładamy na jabłka i wkładamy do nagranego do 180 stopni C. piekarnika, pieczemy przez 20 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 110 i suszymy około 40 minut.
I już :) Ostrzegam, taki deser, mimo, że na dużej blaszce może się okazać..malutkim ;)
Dobrego dnia :)
Ha. Mam jabłka!!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Rewelacja.
Usuń😘😘😘 cieszę się:)
UsuńZa bezą nie przepadam, robię raczej z kruszonka...
OdpowiedzUsuńJa częściej też:) ale dużo kruchych ostatnio piekłam, to mi dużo białek zostało :)
UsuńKusisz moja droga, ach kusisz.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Słodko najczęściej;)
Usuńświetny deser
OdpowiedzUsuń😘
Usuń