środa, 30 października 2019

Dyniowo - brokułowa zapiekanka makaronowa

Pyszna i zdrowa, zielono - pomarańczowa ☺ zapiekanka makaronowa


Jesienią dynię mogłabym jeść w każdych ilościach i w każdej postaci :) ...a mąż lubi brokuły, więc dziś zapiekanka i z dynią i z brokułem, bo obydwoje uwielbiamy makarony ;)


Składniki zapiekanki makaronowej:


dynia piżmowa niewielka
brokuł niewielki ;)
biała papryka 2-3 sztuki
zielona część pora
masło
oliwa z oliwek
rozmaryn
sól
ostra papryka
makaron 400 g
duży jogurt naturalny
szklanka mleka
3 jajka
300 g sera żółtego u mnie pół na pół gouda i mozzarella, startego na tarce o dużych oczkach

Na maśle z oliwą szklimy pokrojonego w piórka pora, którego solimy. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i smażymy dalej. W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę dynię, którą dokładamy do już dość miękkiej papryki z porem. Jak przesmażymy dynię z porem i papryką, dokładamy gałązkę rozmarynu, przykrywamy i dusimy, co jakiś czas mieszając.

Blanszujemy brokuła. Na wrzącą osoloną wodę wrzucamy dość małe różyczki brokuła i gotujemy kilka minut. Jak dynia będzie dość ;) miękka dokładamy brokuła i całość mieszamy.

Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. U mnie rigatoni, czyli takie mniejsze i węższe cannelloni ;)...czyli po prostu penne bez dzióbków ;)

Jogurt mieszamy z mlekiem i jajkami z dodatkiem soli i ostrej papryki.

Duże naczynie żaroodporne smarujemy masłem

Makaron mieszamy z warzywami i 1/4 sera, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Połowę masy jogurtowej wylewamy na makaron, po czym dokładamy do niej kolejną 1/4 sera, mieszamy i znów wylewamy na makaron. W naczyniu możemy trochę makaron przemieszać, na koniec całość posypujemy resztą sera (1/2 ☺) i oprószamy całość ostrą papryką ;)

Pieczemy w 190 stopniach około 50 minut

Zostawiamy do przestygnięcia i związania, po czym...

Smacznego ;)

4 komentarze:

Dziękuję, że jesteście ♥