Muffinki jogurtowe z bananami i orzechami, zapiekanymi na wierzchu
Jestem przekonana, że jogurtowe wyjdą każdemu :) Podobno tak jest z muffinami po prostu, ale ja fanką ich nie jestem...poza tymi z naturalnym jogurtem właśnie :), o czym wspominałam Wam niedawno, przy okazji muffinek jogurtowych z makiem.
Przepis jest bardzo prosty, szybki i skoro każdemu, zawsze wyjdą pyszne babeczki, to zapraszam ;)
Muffinki z orzechową skórką
Składniki
suche:
300g mąki
100g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
mokre:
300 - 320g jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
jajko duże
2 dojrzałe banany (chwilę zblendować, albo rozgnieść widelcem )
wierzch:
łyżka czubata masła
3 łyżki miodu, też nie płaskie
orzechy włoskie (chwilkę zblendowane:), dla bezpieczeństwa można posiekać nożem)
Co robimy:)
Zaczynamy od przygotowania orzechowej skórki, żeby zdążyła przestygnąć:)...rozpuszczamy masło z miodem, wrzucamy orzechy, chwilkę jeszcze razem podgrzewamy, mieszając...
...suche wymieszane składniki dodajemy do mokrych wymieszanych składników i wszystko razem mieszamy :)
Przekładamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Na ciasto wykładamy wystudzoną masę orzechową:)
Pieczemy w 180st. około 20-25 min
Smacznego :)
wyglądają przepysznie,kiedyś też piekłam ale mi nie wyszły tak jak chciałam, dziekujé za odwiedziny
OdpowiedzUsuńA jogurtowe piekłaś, bo mam wrażenie, że te po prostu wychodzą i już :)?
Usuńnie piekłam ale jeśli masz przepis który nie zawodzi I mufinki będą pulchne to się podziel:)
UsuńNa przykład ten powyższy ;) albo w wersji z makiem https://goo.gl/mCYSKT , ewentualnie czekoladą ;)https://goo.gl/YycdE1
UsuńO takie właśnie piekła moja Ania.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie.
Basiu, a ja Cię wciąż namawiam, żebyś jej tradycję przejęła. Całusy.
UsuńTen wierzch wygląda niezwykle interesująco :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuń