Zapiekanka ziemniaczana z rybą
Ryba z ziemniakami, czy frytki z rybą, co kraj to obyczaj, nierzadko smażony, a u mnie dziś, wersja z piekarnika i inna niż wszystkie ;)Ryba ulubiona, trochę przypraw i ziemniaczane puree na beszamelu, wszystko zapieczone, do tego sałatka i chce się jeść ☺
Możecie i ten przepis potraktować, jako taki z cyklu co zrobić z ziemniakami wczorajszymi( choć u mnie dziś dla odmiany dzisiejsze :) były).
Tak jak w zapiekance z kabanosami, w kulkach z ziemniaków, albo draczenie ;) i wcale nie ona mnie zainspirowała :)
Składniki
filety ulubionej ryby*
ziemniaki**
2 łyżki masła
2 łyżki mąki (u mnie kukurydziana)
ok 1-1,5 szklanki mleka
masło / olej do wysmarowania naczynia
sól
ostra papryka
kurkuma
majeranek
* tyle, żeby zmieściły się na spodzie naczynia, w którym będziemy ją piec i podawać ☺
**około 5, też uzależnione jest to od wielkości naczynia
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i ugniatamy. Jeżeli używamy wczorajszych, lepiej przecisnąć przez praskę.
W garnku rozpuszczamy masło, z mąką, energicznie mieszając, żeby zrobiła się zasmażka. Wlewamy mleko porcjami, i ciągle mieszamy, aż nasz sos beszamelowy zgęstnieje, w międzyczasie go delikatnie solimy i również tu wrzucamy trochę ostrej papryki.
Wyłączamy gaz, dodajemy ziemniaki (tyle, żeby powstała konsystencja puree) i przekładamy na rybę. Wyrównujemy i możemy posypać suszonym majerankiem.
Ja z ziemniakami gotowałam marchewkę, więc, jak widać na zdjęciu sobie ją tam powciskałam :)
Pieczemy w około 180-185 st C około 40 minut
Smacznego ;)
No i to jest świetna alternatywa, na pewno wykorzystam, bo purre bardzo lubimy...
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńNo i mam przepis na jutrzejszy obiad :)
OdpowiedzUsuń:) Mam nadzieję, że Wam zasmakuje jak nam ;)
UsuńW sumie nie tylko chyba ryba może w tym być... Jakie śliczne naczynia :)
OdpowiedzUsuńNie tylko ;) Miałam plan podobny na indyka dzisiejszego, tylko zabrakło...ziemniaków, nawet wczorajszych ;)
UsuńBasiu, powinnaś wydać książkę kucharską z tymi przepisami :)
OdpowiedzUsuń:* jesteś Kochana ♥
UsuńTą rybę układamy surową?
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie i również ja uwielbiam rybę pod każdą postacią. Jestem zdania, że jak najbardziej jest ona pyszna i zdrowa i po prostu warto jest ją jeść. Bardzo pasuje mi również zapiekanka z łososia z warzywami https://mowisalmon.pl/przepisy/zapiekanka-z-warzywami-i-lososiem/ która moim zdaniem jest przepyszna.
OdpowiedzUsuń