Hummus z burakami, z dodatkiem oleju lnianego
Ciecierzyca i buraki ostatnio u mnie często, co widać i o czym wspominałam ostatnio, czyli przy okazji...kotletów buraczano - jaglanych :)
Ciecierzyca, znakomite źródło białka, ponadto pełno w niej kwasu foliowego, niezbędnego nie tylko kobietom w ciąży :)
Buraki najbardziej cenione, za ich krwiotwórcze zdolności i regulację zbyt wysokiego ciśnienia
Olej lniany, to nienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują procesy zachodząc w ośrodkowym i obwodowym układzie nerwowym i sercowo - naczyniowym też;)
To zapraszam na pastę z ciecierzycy
Hummus, z burakami
Składniki:
100 - 120 g suchej ciecierzycy3 malutkie buraczki pieczone w piekarniku
słonecznik 100g
olej lniany kilka łyżek
Ze słonecznika chcemy zrobić słonecznikową tahinę ;) pastę ze słonecznika :) Mielimy go jak najdrobniej i na tyle długo, żeby zrobiła się pasta. Grudki słonecznikowe zabronione nie są...bo podobno mężczyźni lubią jak coś chrupie ;) Pomagamy sobie w osiągnięciu odpowiedniej konsystencji i w łatwiejszym miksowaniu, olejem ;)
Buraki pieczemy, jak do makaronu z buraczkami. Ciecierzycę gotujemy, soląc pod koniec gotowania, wcześniej namaczając.
Buraki obieramy, ciecierzycę odsączamy łączymy ze słonecznikową pastą i wszystko razem miksujemy.
Pasta z burakami, z ciecierzycą jest łagodna, delikatnie słodkawa, dla mnie pyszna, ale jak macie wielbicieli ostrzejszych smaków, to proponuję zmiksować również 2-3 ząbki czosnku.
Hummus, który wykorzystacie może być też bardziej oryginalny :) czyli z wykorzystaniem sezamu, a najprościej dobrą pastę sezonową, gotową, kupić...ale nie wiem, co w sklepach piszczy, bo ja kupiłam raz - tutaj (tam na samym dole będzie :> )
Smacznego ;)
Ty to pracowita jesteś, wpędzasz mnie w kompleksy kobieto!
OdpowiedzUsuńAsieńko♥♥♥, ja dokładnie to samo mogłabym napisać o moich względem Ciebie odczuciach :)
UsuńZapisuję przepis - takie uwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńMoc pozdrowionek.
Ciszę się bardzo ;)
UsuńPrzekazuję dalej :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ;) i dziękuję ♥
UsuńAch ten kolor <3 Uwielbiam takie pasty, szczególnie na ciepłych i chrupiących grzankach :)
OdpowiedzUsuńJak przeczytałam o ciepłych i chrupiących, zaraz takie sobie szybko zrobiłam ;)
UsuńTo musi być bardzo smakowite danie. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;) :*
Usuń