Makaron, ze szpinakiem i kulkami z cielęciny
Makaron można podawać w wersji bezmięsnej, w takiej był u nas dnia pierwszego, ale, że został, to drugiego dnia doszły cielęce mięsne kuleczki i tak powstał makaron ze szpinakiem i mięsnymi kuleczkami ;)
Sos szpinakowy do makaronu
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
masło klarowane
Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno i szklimy na maśle klarowanym, soląc i pieprząc.
1 czubata łyżka mąki
około 1,5 - 2 szklanki mleka
Do patelni ze szklącą się cebulą dokładamy mąkę i mieszamy energicznie, żeby zrobiła się zasmażka, następnie porcjami dolewamy zimne mleko, mieszamy, a każdą kolejną porcję, po wchłonięciu poprzedniej...aż zrobi się beszamel
1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego (rozmrożony ☺)
Dokładamy do beszamelu szpinak, mieszamy, możemy chwilkę razem poddusić
Mięsne kulki do makaronu
250 g mielonej cielęciny
3 cm białej części pora
sól
pieprz
kolendra posiekana 2 łyżki
łyżka mąki
Pora kroimy bardzo drobno i mieszamy z resztą składników - wyrabiamy mięso, a następnie robimy malutkie kuleczki. Ja gotowe kładłam na talerzu z mąką i wszystkie trochę obtoczyłam. Smażymy na złoto na maśle klarowanym.
Makaron, ze szpinakiem i cielęcymi kulkami
Makaron penne (400g), albo podobny, gotujemy w osolonej wodzie i dokładamy do sosu szpinakowego i nie chcemy, żeby makaron odciekł ;) Wodę z gotowania zostawiamy i dolewamy do makaronu z sosem, tyle, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Dokładamy kulki od razu, albo na talerze, które dodatkowo posypiemy startym wędzonym serem ;)
Smacznego ;)
Pycha, bardzo lubimy taki sos ☺
OdpowiedzUsuńZa taki obiad oddałabym wiele...
OdpowiedzUsuńDodaję przepis do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńTo musi być przepyszne. Coś mi mówi, że wkrótce zrobię :)
OdpowiedzUsuńChyba skuszę się i przygotuje sobie taki obiad dzisiaj :D Już na samą myśl ślinka leci.
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne danie.
OdpowiedzUsuńMoc pozdrowień posyłam
Wow! Mniam :)
OdpowiedzUsuń