środa, 22 stycznia 2020

Makowiec z mango ;) i lukrem owocowym

Makowiec pawie japoński ;)


Jest taka wersja makowego ciasta, które nazywane jest makowcem japońskim i jego charakterystyczną cechą jest to, że jest z jabłkami i jest niesamowicie...znaczy pysznie wilgotne :) Dziś u mnie wariacja na temat tegoż - makowiec japoński z mango


Makowiec prawie japoński z mango i lukrem owocowym


300 g mielonego maku*
2 szklanki mleka
1 sztuka mango
2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie)
5 jajek
3/4 szklanki cukru
100 g miękkiego masła
2-3 łyżki kaszy manny
proszek do pieczenia  - łyżeczka (dla tych, co się powstrzymać nie mogą)

* Suchego zmielonego...pierwszy raz się z takim spotkałam przy okazji świąt i mężowych zakupów. Jeżeli macie wersję zwyczajną, to po ugotowaniu maku mielimy go. A jeżeli macie robot kuchenny, albo super mocny blender to można suchy mak zemleć.

Mak zalewamy mlekiem, dodajemy wodę z kwiatów pomarańczy i gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając, aż mleko się całkowicie wchłonie.
Mango obieramy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach - do pestki:) i przekładamy na sitko, nad miską.

Żółtka oddzielić od białek i ucierać (mikserem) z masłem i cukrem - dopóki nie powstanie gładki, jasny krem. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodawać porcjami zimny mak - miksować krótko. Wyłączyć mikser dodać mango i kaszę mannę z ewentualnym proszkiem - wymieszać za pomocą łyżki.

Białka, ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i dodajemy porcjami do masy makowej, mieszamy łyżką.

Masę wylewamy do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia) i pieczemy około 50 minut w 175 st C

Owocowy lukier


Z naszego mango do miski wykapał sok. Do soku dosypujemy cukier puder, czubatymi łyżkami i mieszamy i dosypujemy i mieszamy...aż powstanie idealnie lukrowy lukier owocowy. Polewamy wystudzony makowiec prawie japoński...czekamy chwilę, aż stężej...kroimy i częstujemy ;)

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. A ja mam uczulenie na mak... to niesprawiedliwe. Buuu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makowiec, jest wprawdzie pyszny , ale dużo pyszniejszych i bez maku przysmaków już pewnie próbowałaś i jeszcze spróbujesz ;)

      Usuń
  2. Takiego nie znam, ale brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest;) I jakby w kolejnych dniach jeszcze bardziej ;)

      Usuń

Dziękuję, że jesteście ♥