Kurkuma i pasta ;)
Zwana też szafranem indyjskim...z jakimi właściwościami kojarzymy ją najczęściej? Przeciwnowotworowymi, przeciwzapalnymi, przeciwdepresyjnymi, przeciwzakrzepowymi, antybakteryjnymi, antywirusowymi, czy antygrzybowymi i jest też pomocna przy leczeniu cukrzycy, bo według naukowców lepiej niż leki obniża poziom cukru we krwi i jeszcze coś co przed wiosną skusi każdego, przyspiesza przemianę materii ;)
Wczoraj kuzynka przypomniała mi o bohaterce dnia - kurkumie. Jak byłam na początku drogi bycia chorą...a może nie na samym, bo na samym, jak to przy przewlekłych chorobach zdarzyć się może, według pacjenta wszystko jest złe ;)No to nie na początku drogi, zgłębiałam tajniki miedzy innymi kurkumy ;) , którą do tamtej pory kojarzyłam z kuchnią mamy, bo tam była zawsze, gotowaniem ryżu na żółto i farbowaniem jajek ;) Początkowo używałam jej do potraw gotowanych, czy duszonych, do mięs, czy ryżu. Potem poznałam przepis na pastę z kurkumy....
Pasta z kurkumy
niepełna szklanka wody
4 łyżki kurkumy
pół łyżeczki pieprzu
Kurkuma jest rozpuszczalna w tłuszczach. Można pastę gotować wraz z masłem klarowanym, a można go nie użyć jeszcze ale pamiętać, że gdziekolwiek będziemy chcieli pastę wykorzystać, musi to być danie z dodatkiem tłuszczu.
Wodę zagotowujemy wrzucamy kurkumę, intensywnienie mieszamy, dokładamy pieprz i gotujemy aż pasta będzie gęsta, pastowa, nie wodnista...trwać to powinno około 10 minut i dużo mniej nie ...przez cały czas mieszamy.
Początkowo pasta pryska, ale szybkie mieszanie jakby niweluje ten feler ;)
Pieprz w przepisie nie ma sprawić, że pasta będzie bardziej smaczna ;) (chociaż będzie, bo pieprz to smak, a kurkuma to niekoniecznie ;) ) w pieprzu znajduje się piperyna, a ta ma za zadanie podobnie jak tłuszcz wspomóc przyswoić najbardziej wartościowy składnik kurkumy - kurkuminę.
Na zdrowie ;)
Na zdrowie nas wszystkich, dziękuję:-)
OdpowiedzUsuń😚
UsuńZdrowego żywienia nigdy za dużo. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrawda najprawdziwsza;)
UsuńJejku naprawdę niezwykły przepis! Boję się pryskania ... Ale może powinnam zaryzykować? Ciumasy dla Ciebie <3
OdpowiedzUsuńBarbara ;) Ciebie to ja akurat nie podejrzewałam...O jeszcze nie robienie;)
UsuńA jak ją jeść, tę pastę. Do czego dadawać?
OdpowiedzUsuńJa ją dodaję do wszystkiego...gorącego :) Do gotowania kaszy, ryżu, do risotto i kaszotto, do zup i sosów, sosów do sałatek, twarozków, w wersji z masłem do kanapek ...ewentualnie do smoothie ;)
UsuńDziękuję za ten przepis. Muszę wzmocnić odporność mojego organizmu. A kurkuma jak najbardziej wskazana.:)
OdpowiedzUsuńAlbo nawet zdecydowanie wskazana ☺
UsuńWater Hack Burns 2 lb of Fat OVERNIGHT
OdpowiedzUsuńOver 160,000 men and women are hacking their diet with a easy and secret "water hack" to lose 2lbs each night as they sleep.
It's very easy and works all the time.
This is how you can do it yourself:
1) Hold a clear glass and fill it up with water half the way
2) Proceed to follow this strange HACK
and you'll be 2lbs lighter in the morning!