wtorek, 25 lutego 2020

Zielone curry warzywne

Curry z zieloną soczewicą z kaszą pęczak 


Curry warzywne było niedawno i nie było w nim tego, co w ojczyźnie curry zawsze w curry jest ...strączków, dlatego dziś curry zielone z zieloną soczewicą ;) w roli głównej i ilości też.

Zielone curry warzywne



Składniki

6 liści pora...zielonych części
masło klarowane
sok z cytryny
3 suszone pomidory
pół łyżeczki soli
łyżka przyprawy curry
szklanka zielonej soczewicy
woda ciepła, gotowana
łyżka pasty z kurkumy / kurkumy (opcjonalnie)

Na maśle szklimy pokrojonego w piórka pora, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy drobno pokrojone pomidory i przyprawy - szklimy, następnie dokładamy wcześniej wypłukaną soczewicę i wszystko razem mieszamy i dodajemy pastę z kurkumy, oraz wodę. Tej ostatniej tyle, żeby przykryła naszą soczewicę, za jakiś czas zaglądamy, bo będzie potrzeba dolania wody, może się zdarzyć, że czynność powtórzymy raz jeszcze ;)
Przykrywamy i gotujemy do miękkości soczewicy.


Kasza pęczak do curry



szklanka kaszy pęczak
3 szklanki wody ciepłej
pół łyżeczki soli
łyżeczka pasty z kurkumy
masło klarowane
masło

W garnku rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy kaszę, solimy i szklimy kilka minut. W wodzie rozpuszczamy pastę z kurkumy i porcjami wlewamy do kaszy, którą gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem, a każdą koleją porcję wody dolewamy, po wchłonięciu się poprzedniej.
Na sam koniec dokładamy łyżkę masła.

I "zielone" curry podajemy z żółtą kaszą ;)

Smacznego

5 komentarzy:

  1. Najbardziej lubię kaszę owsianą, ale trudno ją dostać:-(
    Ostatnio zachwycałam się groszkiem cukrowym z Biedronki, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, uwielbiam wszelkie curry☺

    OdpowiedzUsuń
  3. A przyprawa najlepiej chyba do curry zielonej?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥