środa, 19 lutego 2020

Hummus z fasoli

Pasta z fasoli




Humus z fasoli to tak trochę brzmi jak mleko z migdałów. Bo jak wiadomo mleka z migdałów zrobić się nie da, podobnie jak ciecierzycy z fasoli...
Ale idąc tropem bliskowschodnim, hummus może oznaczać i ciecierzycę i pastę z ciecierzycy i innych roślin strączkowych...a fasola jak najbardziej do nich należy.
Zapraszam na pastę hummus z fasoli



Hummus z fasoli


Składniki:

300 g ugotowanej fasoli Jaś
100 g pasty tahini
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki zimnej wody
łyżeczka ostrej papryki
soku z cytryny opcjonalnie łyżkę, lub więcej

Zacznijmy od soku z cytryny ;) Jego większa lub mniejsza ilość zależy przede wszystkim od Was ;) U nas najsmaczniej sprawdza się wersja bez, albo z minimalną, symboliczną ilością soku z cytryny. A reszta to już z górki - wszystko razem musimy zmiksować.

Osobiście wolę hummus oryginalny, czyli z ciecierzycy, nawet ten z burakami...ale od czasu do czasu, ze względu na męża, który zdecydowanie ciecierzycy nie lubi, robię wersję z fasoli jak dziś, a najczęściej smalec z tejże ;)

Smacznego ;)

3 komentarze:

  1. O... Bardzo ciekawy przepis. Chyba się skuszę.
    A gdzie kupić pastę tahini?
    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie kupuję, bo sama robię, ale widuję ją we wszystkich większych sklepach ;)

      Usuń

  2. hello all friend.welcome to game onlice casino club please click here.
    SA Gaming
    sagaming78

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥