Pasta z fasoli
Humus z fasoli to tak trochę brzmi jak mleko z migdałów. Bo jak wiadomo mleka z migdałów zrobić się nie da, podobnie jak ciecierzycy z fasoli...
Ale idąc tropem bliskowschodnim, hummus może oznaczać i ciecierzycę i pastę z ciecierzycy i innych roślin strączkowych...a fasola jak najbardziej do nich należy.
Zapraszam na pastę hummus z fasoli
Hummus z fasoli
Składniki:
100 g pasty tahini
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki zimnej wody
łyżeczka ostrej papryki
soku z cytryny opcjonalnie łyżkę, lub więcej
Zacznijmy od soku z cytryny ;) Jego większa lub mniejsza ilość zależy przede wszystkim od Was ;) U nas najsmaczniej sprawdza się wersja bez, albo z minimalną, symboliczną ilością soku z cytryny. A reszta to już z górki - wszystko razem musimy zmiksować.
Osobiście wolę hummus oryginalny, czyli z ciecierzycy, nawet ten z burakami...ale od czasu do czasu, ze względu na męża, który zdecydowanie ciecierzycy nie lubi, robię wersję z fasoli jak dziś, a najczęściej smalec z tejże ;)
Smacznego ;)
O... Bardzo ciekawy przepis. Chyba się skuszę.
OdpowiedzUsuńA gdzie kupić pastę tahini?
Pozdrowionka.
Ja nie kupuję, bo sama robię, ale widuję ją we wszystkich większych sklepach ;)
Usuń
OdpowiedzUsuńhello all friend.welcome to game onlice casino club please click here.
SA Gaming
sagaming78