czwartek, 13 lutego 2020

Pasta z kurkumy

Kurkuma i pasta ;)


Zwana też szafranem indyjskim...z jakimi właściwościami kojarzymy ją najczęściej? Przeciwnowotworowymi, przeciwzapalnymi, przeciwdepresyjnymi, przeciwzakrzepowymi, antybakteryjnymi, antywirusowymi, czy antygrzybowymi i jest też pomocna przy leczeniu cukrzycy, bo według naukowców lepiej niż leki obniża poziom cukru we krwi i jeszcze coś co przed wiosną skusi każdego, przyspiesza przemianę materii ;)


Wczoraj kuzynka przypomniała mi o bohaterce dnia - kurkumie. Jak byłam na początku drogi bycia chorą...a może nie na samym, bo na samym, jak to przy przewlekłych chorobach zdarzyć się może, według pacjenta wszystko jest złe ;)
No to nie na początku drogi, zgłębiałam tajniki miedzy innymi kurkumy ;) , którą do tamtej pory kojarzyłam z kuchnią mamy, bo tam była zawsze, gotowaniem ryżu na żółto i farbowaniem jajek ;) Początkowo używałam jej do potraw gotowanych, czy duszonych, do mięs, czy ryżu. Potem poznałam przepis na pastę z kurkumy....

Pasta z kurkumy


niepełna szklanka wody
4 łyżki kurkumy
pół łyżeczki pieprzu

Kurkuma jest rozpuszczalna w tłuszczach. Można pastę gotować wraz  z masłem klarowanym, a można go nie użyć jeszcze ale pamiętać, że gdziekolwiek będziemy chcieli pastę wykorzystać, musi to być danie z dodatkiem tłuszczu.

Wodę zagotowujemy wrzucamy kurkumę, intensywnienie mieszamy, dokładamy pieprz i gotujemy aż pasta będzie gęsta, pastowa, nie wodnista...trwać to powinno około 10 minut i dużo mniej nie ...przez cały czas mieszamy.
Początkowo pasta pryska, ale szybkie mieszanie jakby niweluje ten feler ;)

Pieprz w przepisie nie ma sprawić, że pasta będzie bardziej smaczna ;) (chociaż będzie, bo pieprz to smak, a kurkuma to niekoniecznie ;) ) w pieprzu znajduje się piperyna, a ta ma za zadanie podobnie jak tłuszcz wspomóc przyswoić najbardziej wartościowy składnik kurkumy - kurkuminę.

Na zdrowie ;)

11 komentarzy:

  1. Na zdrowie nas wszystkich, dziękuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowego żywienia nigdy za dużo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku naprawdę niezwykły przepis! Boję się pryskania ... Ale może powinnam zaryzykować? Ciumasy dla Ciebie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Barbara ;) Ciebie to ja akurat nie podejrzewałam...O jeszcze nie robienie;)

      Usuń
  4. A jak ją jeść, tę pastę. Do czego dadawać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ją dodaję do wszystkiego...gorącego :) Do gotowania kaszy, ryżu, do risotto i kaszotto, do zup i sosów, sosów do sałatek, twarozków, w wersji z masłem do kanapek ...ewentualnie do smoothie ;)

      Usuń
  5. Dziękuję za ten przepis. Muszę wzmocnić odporność mojego organizmu. A kurkuma jak najbardziej wskazana.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Water Hack Burns 2 lb of Fat OVERNIGHT

    Over 160,000 men and women are hacking their diet with a easy and secret "water hack" to lose 2lbs each night as they sleep.

    It's very easy and works all the time.

    This is how you can do it yourself:

    1) Hold a clear glass and fill it up with water half the way

    2) Proceed to follow this strange HACK

    and you'll be 2lbs lighter in the morning!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥