Indyjski placek - chapati
Taki codzienny, powszedni dodatek w kuchni indyjskiej...
Jak zrobiłam je po raz pierwszy mój mąż zapytał, czy jutro też będą takie placki...czy to nie wystarczająca zachęta na wypróbowanie chapati ;)
Składniki:
100 g mąki
pół łyżeczki soli
60 ml zimnej wody
Ze składników zagniatamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na co najmniej kwadrans.
Ciasto dzielimy na 8 części, wałkujemy na cienkie placki. Patelnię mocno rozgrzewamy i każdy placek kolejno pieczemy około minuty po jednej stronie. Można, nie trzeba przyduszać ☺ powstające pęcherze.
Ja moje okrągłe placki składałam w trójkąty ;)
Placki takie przygotowuję do curry, albo dhala, jeżeli nie mam w planie kaszy, czy ryżu ;)
Smacznego :)
Wszystkiego najlepszego dziewczęta ;)
Pomyślę, przemawia łatwość i taniość...
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWyglądem przypomina naleśniki :)
OdpowiedzUsuńI na tym koniec podobieństw;)
UsuńCzy można w nie zawinąć jakiś farsz?
OdpowiedzUsuńNie można ...chyba że na gorąco:) ale można używać jako "sztućca" do zjedzenia ewentualnego farszu :)
UsuńJeżeli bardzo chcemy, jest sposób: jeszcze ciepłe smarujemy masłem...W Indiach ghee :) I trzymamy pod ściereczka zanim nie skończymy wszystkich...wtedy zostaną miękkie:)
Na pewno pyszny ten placek.:)
OdpowiedzUsuń