Pasztet mięsno - pieczarkowy ;)
Podobny pasztet, tylko bez pieczarek robiłam jakiś czas temu, ale ten jest absolutnie lepszy ;)
Pasztet zwany pieczenią ;) z pieczarkami, zapraszam ;)
Składniki:
800 g mięsa gotowanego
200 g pieczarek
1 cebula
kromka chleba
chochla rosołu
2 jajka
sól
pieprz
natka pietruszki - łyżka
masło klarowane
Mięso, u mnie tym razem samo drobiowe z rosołu mielimy wraz z warzywami, jeżeli też używać będziecie mięsa rosołowego.
Cebulę szklimy na maśle klarowanym, a następnie dodajemy umyte, obrane, i pokrojone pieczarki, smażymy soląc i pieprząc ;) i dusimy wszystko razem, a następnie również przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Chleb moczymy w rosole i taki również mielimy.
Wszystkie zmielone skladniki mieszamy , sprawdzamy smak, a następnie dodajemy żółtka i natkę i znów mieszamy. Białak ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą pieczeniową.
Wykładamy do keksówki wyłożonej papierem i pieczemy w 180 okolo 50 minut - do suchego patyczka.
Smacznego ;)
A mi się marzy, może zrobię pasztet warzywno-jajeczny:-)
OdpowiedzUsuńPamiętam jak moi chłopcy nabrali się na selerowy pasztet...usłyszałam, od nich nieświadomych "dobry , ale chyba więcej warzyw niż zwykle" ;)
UsuńWydaje mi się, że na święta będzie w sam raz.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i proszę, uważaj na siebie
Będzie:)
UsuńKarolina, Ty też uważaj , bardzo 😘
Bardzo pyszny przepis.:)
OdpowiedzUsuńJesteś kochana , dziękuję:)
Usuń