Jednogarnkowe proste danie z kaszy i dodatków ;)
Ostatnio...czyli w tym czasie niepewnym, mam w lodówce smakołyki, których przeważnie nie miewałam :) na przykład boczek i pieczarki ;) Zapraszam więc na kaszotto ;)
Kaszotto z pieczarkami i boczkiem
5 plastrów boczku wędzonego
kawałek zielonej części pora, albo jeden liść ;)
5 pieczarek średnich / dużych
sól
pieprz
masło klarowane
szklanka kaszy, jęczmiennej wiejskiej
3 szklanki bulionu
łyżka masła
natka pietruszki
parmezan, albo ulubiony żółty ser
Na maśle klarowanym smażymy boczek, pokrojony w paseczki i pora również w paseczki pokrojonego. Pieczarki kroimy w cienki plastry, dokładamy do podsmażonych już składników, smażymy wszystko razem kilka minut, wcześniej soląc - u mnie szczypta dość duża i pieprząc - u mnie około pół łyżeczki :)
Zanim pieczarkizdążą ściemnieć wsypujemy kaszę i smażymy razem z pieczarkami, boczkiem i porem :) przez 2 - 3 minuty, po tym czasie wlewamy około 1/4 szklanki bulionu. Po każdym wchłonięciu płyny (mieszamy kaszotto od czasu do czasu) dolewamy kolejną porcję i gotujemy pod przykryciem.
Po wykorzystaniu całego płynu i ugotowaniu kaszy, kuchenkę wyłączamy i dodajemy łyżkę masła pozwalając jej się roztopić ;)
Podajemy z natką pietruszki ;) i drobno startym serem.
Smacznego :)
Uwielbiam! <3
OdpowiedzUsuńJa też ;)
UsuńLubię nazwę kaszotto, ostatnio mieliśmy kaszę bulgur:-)
OdpowiedzUsuńMoże być nawet smaczne. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMoże nawet ;)
UsuńKaszotto - pyszotto. Do wypróbowania.
OdpowiedzUsuń