poniedziałek, 30 marca 2020

Kaszotto z pieczarkami i boczkiem

Jednogarnkowe proste danie z kaszy i dodatków ;)


Ostatnio...czyli w tym czasie niepewnym, mam w lodówce smakołyki, których przeważnie nie miewałam :) na przykład boczek i pieczarki ;) Zapraszam więc na kaszotto ;)


Kaszotto z pieczarkami i boczkiem


Składniki:

5 plastrów boczku wędzonego
kawałek zielonej części pora, albo jeden liść ;)
5 pieczarek średnich / dużych
sól
pieprz
masło klarowane

szklanka kaszy, jęczmiennej wiejskiej
3 szklanki bulionu

łyżka masła
natka pietruszki

parmezan, albo ulubiony żółty ser

Na maśle klarowanym smażymy boczek, pokrojony w paseczki i pora również w paseczki pokrojonego. Pieczarki kroimy w cienki plastry, dokładamy do podsmażonych już składników, smażymy wszystko razem kilka minut, wcześniej soląc - u mnie szczypta dość duża i pieprząc - u mnie około pół łyżeczki :)

Zanim pieczarkizdążą ściemnieć wsypujemy kaszę i smażymy razem z pieczarkami, boczkiem i porem :) przez 2 - 3 minuty, po tym czasie wlewamy około 1/4 szklanki bulionu. Po każdym wchłonięciu płyny (mieszamy kaszotto od czasu do czasu) dolewamy kolejną porcję i gotujemy pod przykryciem.

Po wykorzystaniu całego płynu i ugotowaniu kaszy, kuchenkę wyłączamy i dodajemy łyżkę masła pozwalając jej się roztopić ;)

Podajemy z natką pietruszki ;) i drobno startym serem.

Smacznego :)

6 komentarzy:

Dziękuję, że jesteście ♥