Zapiekana ryba pod brokułową pierzynką :)
Zdecydowanie bardziej wolę rybę...każdą od mięsa...dobrze, jednak ponad rybę najchętniej zawsze wybrałabym naleśniki, pancakes i inne leniwe pierogi...niedobrze ;)
Dziś zapraszam na zdrowy obiad ;) rybę z pieczarkami, brokułem zapiekane pod brokułową pianką, śmietanką ;)
Filet z ulubionej ryby ;)
Składniki
ryba, filet - raczej z tych bardziej mięsistych (u mnie filet z dorsza) - tyle, żeby wypełnić dno naczynia do zapiekania (moje o średnicy 22 cm)
150 g pieczarek
5 cm pora
brokuł
śmietana - pół dużego kubka
2 jajka
masło klarowane / masło / oliwa
ser (u mnie mozzarella na wagę)
sól
Zaczynamy od warzyw
Brokuła dzielimy na różyczki, a łodyżkę (ja miałam dwie, bo jak Wam już pisałam, przy okazji curry warzywnego , kolekcjonuję je ;) )obieramy, jeżeli jest taka potrzeba i kroimy na mniejsze kawałki. Wodę zagotowuję, już w tym momencie możemy wrzucić łodygi, a do już gotującej różyczki. Te ostatnie wyciągamy za około 3 - 4 minuty, a łodygi jak będą miękkie.
Różyczki przekładam do zimnej wody, jak się schłodzą wyciągam. Ugotowane łodygi trochę studzimy, a następnie blendujemy, na gładką masę.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy pokrojonego w krążki pora, dodajemy pokrojone w plasterki, wcześniej umyte i obrane ☺ pieczarki, delikatnie solimy i dusimy do miękkości i uduszenia ☻ odpowiedniego, wszystkiego.
Sos śmietanowo - brokułowy
Śmietanę miksujemy z jajkami, dodajemy masę brokułową, miksujemy do połączenia składników, delikatnie solimy.
Ryba ☺
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, układamy na dnie rybę, delikatnie solimy. Na rybie rozkładamy równomiernie pieczarki, na pieczarkach układamy różyczki brokuła, całość zalewamy sosem śmietanowo - brokułowym i posypujemy startym na dużych oczkach tarki, ulubionym serem.
Pieczemy w 180 st. C około 35 - 40 minut
Smacznego ;)
Basiu, powinnaś kiedyś wydać książkę kucharską.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Jesteś cudowna 😘😘😘
UsuńWspaniały przepis. Muszę wypróbować.:)
OdpowiedzUsuń