wtorek, 10 marca 2020

Dhal z soczewicy i mięsa mielonego




Dhal - czyli groch ;) i inne...




Dhal określa wszystkie strączkowe warzywa i podobnie jak przy curry, które nie jest tylko przyprawą czy daniem, ale i sposobem przygotowania...dhal dziś u mnie z soczewicą i mięsem mielonym

Kuchnia indyjska dobra na wirusy ;) też do tego dojdziecie po zapoznaniu się z listą składników ;)




Składniki:


szklanka zielonej soczewicy
5 centymetrów pora
2 ząbki czosnku
około łyżeczki startego imbiru
około łyżeczki skórki z cytryny
sól około łyżeczki
pasta z kurkumy
pół łyżeczki kuminu (chyba, że wśród biesiadników są nadwrażliwcy, to wtedy pomijamy ;))
około 300 g piersi z kurczaka - zmielonej
czubata łyżka masła klarowanego
brokuł
natka kolendry, albo pietruszki

Zaczynamy od brokuła, którego różyczki blanszujemy w osolonej wodzie. Po kilku minutach wyciągamy brokuła do miski z ziemną wodą, a tę zostawiamy na później ;)

Soczewicę opłukaną gotujemy 10 minut, możemy też jej nie gotować, a namoczyć wcześniej, po czym znów przepłukać ;)

W woku rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojonego w krążki cienkie pora, czosnek drobno pokrojony, oraz imbir i cytrynę, wszystko chwilę smażymy, na końcu dodając sól a następnie mięso i wszystko razem smażymy. Następnie dodajemy soczewicę i trochę wody z gotowania brokuła.

Dodajemy pastę z kurkumy (albo kurkumę) w razie potrzeby dolewamy więcej wody i całość pod przykryciem dusimy około pół godziny. Ja wody zużyłam około 0,5 litra.

Duże różyczki brokuła kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do woka, natkę kolendry, czy pietruszki drobno siekamy i około łyżkę też dodajemy.

Dhal jest łagodny, dlatego miłośnikom pikantnych smaków proponuję dodatkowo użyć łyżeczkę pikantnej papryki w proszku.
Jeżeli chcielibyście delikatnie zakwasić danie można też użyć pomidorów...nie próbowałam, bo mi kolorystycznie nie pasowało :) ....ewentualnie nie miałam ;)
Dhal podajemy z chapati, ryżem, chlebem, podpłomykiem, albo traktujemy jak gęstą zupę ;)

Smacznego :)

5 komentarzy:

Dziękuję, że jesteście ♥