piątek, 6 marca 2020

Pasta z makreli wędzonej z serkiem topionym

Ryba wędzona na kanapkę ☻


Pasty do chleba dziś, ale jakby co sałatka z makreli też się na kanapce zmieści ;)


Składniki:

makrela wędzona
ogórek kiszony
około 10 cm cienkiego pora, zielonej części
pieprz pół łyżeczki
serek topiony ilość dużej bardzo czubatej łyżki ;)
natka pietruszki

Do blendera z pojemnikiem, albo każdego innego robota kuchennego wkładamy cebulę i ogórka, miksujemy pulsacyjnie, w Thermomixie poz. 7 około 10 s. Dokładamy staranie obraną i pozbawioną ości makrelę, serek i pieprz, znów miksujemy, aż do uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji ( w Thermomixie około 20 - 25 sekund pozycja 4 -5).  Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i mieszamy.

Smacznego ;)

9 komentarzy:

  1. Robię podobne, ale rozgniatam widelcem, wolimy większe cząstki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przeważnie też i nazywam sałatką :) ale teraz miała być pasta:)

      Usuń
  2. Jestem za bardzo, tylko że u mnie zamiast serka topionego - twaróg.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie serek był domowej roboty, więc jakby też twaróg...W pierwszym swym wcieleniu :)

      Usuń
  3. Pasta na chleb pierwsza klasa :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię pasty rybne, więc czemu nie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam i lubię. Też zastępuję ser topiony twarożkiem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥