Makaron z czosnkiem, oliwą i pietruszką :)
Prostszego obiadu zrobić się chyba nie da :) i jeszcze w gratisie pyszności :) Zapraszam na spaghetti aglio olio z pietruszką :)
Składniki:
200 g makaronu
4 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
parmezan
oliwa z oliwek około 4 - 5 łyżek
sól
Makaron gotujemy al dente, w porządnie posolonej wodzie, a w międzyczasie szykujemy smak ;) Na dużej patelni, albo w woku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej na dość niskim, ale nie najniższym ogniu czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki, albo przeciśnięty przez praskę. Jak czosnek zacznie pachnieć i delikatnie zezłoci się dorzucamy część posikanej natki pietruszki i jeszcze moment podsmażamy. Dokładamy makaron ugotowany i dolewamy kilka łyżek wody z gotowania makaronu, dosypujemy resztę pietruszki, mieszamy. Podajemy makaron posypany startym parmezanem.
Zajadamy
Smacznego :)
To prawda, ale tak lubię:-)
OdpowiedzUsuńJadłam coś podobnego na wycieczce we Włoszech.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWszytko oki, tylko mój organizm nie toleruje już czosnku.:(
OdpowiedzUsuń