środa, 13 maja 2020

Cannoli, sycylijskie rurki

Włoskie rurki z kremem



Wprawdzie dziś tylko rurki do cannoli...ale się może okazać, że, dla miłośników faworków, krem wcale nie będzie niezbędny ;)


Włoskie, sycylijskie rurki cannoli 


Składniki:

250 g mąki
1 jajko
35 g miękkiego masła
łyżeczka kakao
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru pudru
80 ml zimnej wody, w oryginale białe wino

dodatkowo:
białko
olej do smażenia

potrzebujemy również foremek na rurki

Z podanych składników, poza dodatkowym białkiem musimy zagnieść ciasto. Ja użyłam do tego blendera ręcznego z pojemnikiem, zwanego  malakserem. Początkowo pulsacyjnie łączyłam suche składniki z wodą, a następnie wbiłam jajko, zmów chwila pulsacji i mięciutkie ciasto gotowe.

Ciasto wyciągamy z pojemnika, wkładamy do woreczka, czy owijamy folią i na pół godziny przynajmniej wkładamy do lodówki.

Ciasto wałkujemy bardzo cienko (proponuję nie wałkować całości, a podzielić ciasto na części) i kroimy w kwadraty około 8 x 8 cm, albo mniejsze...sami z pewnością dobierzecie odpowiednią wielkość ;)
Jak możecie zaobserwować na zdjęciu, rurki są pełne pęcherzyków. Włosi ciasto na rurki wałkują wielokrotnie, każdorazowo je składając. Jak u nas w każdym domu była i jest maszynka do mięsa, tak we włoskim do makaronu, więc powiedzmy, że im się łatwiej wałkuje :)
Ja wałkowałam raz, bardzo cienko, bez składania, a bąble są.

Foremki okręcamy naszymi kwadratami, zaczynając od rogów.

W garnku rozgrzewam olej, musi być  go na tyle, żeby nasze rurki w nim pływały :)

Pracujmy szczypcami, jeśli mamy, bo jest to najwygodniejsze i najbezpieczniejsze narzędzie  .... olej jest i będzie bardzo gorący!

Wkładamy rurki z ciastem do tłuszczu i smażymy krótko - niecałą minutę. Wyciągamy na ręcznik papierowy, a rurki ze środka wyciągamy...szczypcami :)!

Krem oryginalny jest banalny ;)
Ricottę należy na kilka godzin odsączyć na sicie, a następnie wymieszać z cukrem pudrem i startą na tarce czekoladą, najlepiej gorzką ;)

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Kusisz, oj kusisz...
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. No i fajnie, zimno jest, kalorie potrzebne...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ech, ja już nawet nie jestem w stanie postanowić że spróbuję kiedyś...
    A tak mi sie to podoba...

    OdpowiedzUsuń
  4. NIE!!! Kalorie i cukier!!!
    Nie kuś kochana!

    OdpowiedzUsuń
  5. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
    Get $5,500 USD every day, for six months!

    See how it works

    Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
    Make up you mind before applying, straight deal...

    Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
    via email address::{Universalcardshackers@gmail.com}

    We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
    machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
    stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
    buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
    and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
    you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
    services, we are here for you anytime any day.

    Here is our price lists for the ATM CARDS:

    Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
    Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
    Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
    Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
    Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

    make up your mind before applying, straight deal!!!

    The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
    email address:::::: {Universalcardshackers@gmail.com}
    Whatsapp:::::+31687835881

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥