Kotlety kuskus
Zapraszam na wegetariańskie kotlety
Kotlety z kaszy kuskus
Składniki
100 g kaszy kuskus
jajko
kasza manna
4 suszone pomidory
mała cebula
garść jarmużu
sól
łyżka masła klarowanego
olej do smażenia kotletów
W garnku na maśle klarowanym podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, którą delikatnie solimy. Pomidory kroimy drobno i dodajemy do garnka, smażymy wszystko na lekkim ogniu do miękkości i szklistości. Wyłączamy palnik, wrzucamy kaszę kuskus, mieszamy i zalewamy gotującą wodą, około centymetr ponad poziom kaszy. Przykrywamy i zostawiamy do napęcznienia, najlepiej w ciepłym miejscu.
Tak przygotowaną kaszę można zjeść na ciepło do obiadu, ale u nas mają dziś być kotlety, dlatego nasza kasza musi całkowicie wystygnąć. Ja moją gotowałam dzień wcześniej.
Do zimnej kaszy wbijamy jajko, mieszamy, dodajemy drobno posiekany jarmuż, mieszamy. Na talerzyk wysypujemy 2-3 łyżki kaszy manny (ewentualnie tartej bułki).
Z porcji kuskusowej masy formujemy kulki, kładziemy na talerzyku z manną, rozpłaszczamy, przewracamy na drugą stronę i tyle obtaczania wystarczy. Smażymy po kilka minut z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju.
Smacznego ;)
Z kaszy jeszcze nie jadłam, z płatków owsianych tak :-)
OdpowiedzUsuńZ płatków...hmmm bardzo mnie zaciekawiłaś :)
UsuńZ płatków uprażonych na suchej patelni, mile widziany dodatek papryki lub pieczarek:-)
UsuńWszystkie składniki lubię i z wielką chęcią zjem takie kotlety, bo to moje klimaty na całego. Kotleciki wyglądają pyyysznie. :))) Dziękuję za przepis. :)
OdpowiedzUsuń😘 ja dziękuję
UsuńTeż takiej wersji jeszcze nie jadłam. Aż jestem ciekawa jak smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Prawie jak kotlet :)
UsuńNie jadłam, ale bardzo ciekawy przepis.:)
OdpowiedzUsuńKotleciki wyglądają pyyysznie. :))) Dziękuję za przepis. :)
OdpowiedzUsuńUPLAY365
pussy888
OdpowiedzUsuńthank you for your sharing this post.
SA Gaming
sagaming78
SA Gaming78
Nawet bez mięsa kotlety mogą być smaczne :)
OdpowiedzUsuń