wtorek, 19 maja 2020

Drożdżowe bułeczki z twarogiem i...rzodkiewką :)

Drożdżowe naleśniki



Proste ciasto drożdżowe, banalne nadzienie, chwila w piekarniku i śniadanie, czy piknikowa bułeczka, gotowe ;)

Drożdżowe bułeczki z twarogiem i...rzodkiewką :)



Składniki:

Ciasto
300 g mąki
160 g wody ciepłej
30 g drożdży
3 łyżki oliwy
łyżeczka soli
łyżeczka oregano
Z podanych składników zagniatamy ciasto i w misce przykrytej ściereczką zostawiamy do wyrośnięcia.


Powyższy ciasto z przepisu na na pizzę z rybę...kto ciekawy, niech zaglądnie :)


Farsz:
biały ser - 200 - 250 g
zielenina - pęczek
opcjonalnie - kawałek pleśniowego "suchego" sera
U mnie zielona natka :) z rzodkiewki. Wydaje mi się, że jeśli mojej babci już nie dziwi, że jak chce dać mi rzodkiewkę to musi z liśćmi, to i Was tym bardziej nie powinno :) a przepis na rzodkiewkowe pesto w wersji z orzechami przecież był ;)

Liście rzodkiewki zastąpić można pietruszką, czy szpinakiem, jarmużem myślę też.
Zielone siekamy, przekładamy do miski, twaróg i ewentualnie ser pleśniowy wkruszamy, delikatnie solimy i pieprzymy. U mnie był ser Lazur i były go dwa plastry.
Za pomocą widelca mieszamy farsz, nieprzesadnie, ale, żeby stał się troszkę zwarty ;)


Ciasto po około pól godzinie urosło. Bierzemy całość bądź połowę rozwałkowujemy dość cienko. Kroimy prostokąty, dowolnej, ale mniej więcej jednakowej wielkości....
Na cieście układamy farsz, na prawie całej długości (zostawiając 1- 2 cm) i raczej w środkowej części. Zwijamy rulon jak naleśnik, na szerokość krótszego boku :)
Naleśniki układamy na piekarnikowej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia.


Dodatkowo potrzebujemy
jajko, albo białko
czarnuszka

Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim wyrośnięte bułeczki - naleśniki, posypujemy czarnuszką i pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.
Smacznego :)

6 komentarzy:

Dziękuję, że jesteście ♥