Kaczy smalec
Dlaczego kaczy tłuszcz zaraz przy gęsim uważany jest za najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy? Ze względu na dużą zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych, szczególnie jednonienasyconych.
Taki prezent dostałam ...kaczkę :) Rozebrałam ją, udka i piersi kacze po krakowsku, poznaliście. Z korpusu ze skrzydełkami zrobił się kaczy rosół, a skóry kaczej uratowałam ☻ dużo.
Jak wytopić kaczy tłuszcz
Taką skórę kroimy w kawałki i wytapiamy tłuszcz. Wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię nieprzywierającą, delikatnie solimy i mieszamy, przynajmniej dopóki nie wytopi się część tłuszczu. Jak już się trochę wytopi łyżką przelewamy do słoiczka i topimy dalej...czynność powtarzamy dopóki nasze skórki nie będą suche chrupiące...czyli dopóki nie wytopimy całego tłuszczu :)
Takimi skórkami możemy się poczęstować, jak smakują przekonacie się sami :)
Ze skóry 2,5 kg kaczki wytopiło się 200 ml kaczego tłuszczu.
Co z tym tłuszczem począć ☺
Można dodawać do zup, sosów, można na nim smażyć, czy dodawać do pieczenia, można wzbogacić cebulką, skwarkami, czy pieczonym mięsem tworząc w ten sposób swój własny kaczy smalec :)
Smacznego ;)
Smacznego ;)
I nic się nie zmarnuje!
OdpowiedzUsuńMoja babcia na gęsim smalcu robiła placki drożdżowe, bardzo długo były wilgotne!
OdpowiedzUsuń