wtorek, 16 czerwca 2020

Bułka drożdżówka maślano ziołowa

Drożdżówka wytrawna z ziołami


Jest pyszna w samotności i obłędna w towarzystwie, jest mięciutka, jest z masełkiem i ziołami...jest bułką, bułą drożdżową, zapraszam :) 


Buła, bułka, chleb drożdżowy, maślano - ziołowy


Ciasto drożdżowe


250 g mąki
niepełne pół szklanki ciepłej wody
20 g drożdży
pół łyżeczki soli
3-4 łyżki oliwy z oliwek

W wodzie rozpuszczamy drożdże, łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy gładkie, miękkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia.

Masłano - ziołowe nadzienie


2 łyżki czubate miękkiego masła
2 garści świeżych posiekanych ziół
2 ząbki czosnku
sól do smaku 

Czosnek obieramy i drobno kroimy, wraz z ziołami i solą dodajemy do masła i za pomocą widelca, łączymy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy dość cienko, smarujemy ziołowym masłem, zwijamy roladę, nie od samego początku wzdłuż nacinamy, przeplatamy, oba pasma, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy do wyrośnięcia (około pół godziny)

Do posmarowania i posypania


Małe jajko rozkłócamy z łyżką mleka i smarujemy nim wyrośnięte ciasto, obsypujemy czarnuszką.

Bułkę, drożdżówkę pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i przykrywamy ściereczką, a po jakiś 10 minutach wyciągamy z foremki, najlepiej na kratkę, znów przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystygnięcia.

Buła drożdżowa jest mięciutka, pyszna i można ją traktować jako bazę do kanapki, a i dużo bazy może się zjeść i bez dodatków ;)

Smacznego :)

8 komentarzy:

Dziękuję, że jesteście ♥