piątek, 26 czerwca 2020

Dahl z liści rzodkiewki z soczewicą

Indyjski dahl rzodkiewkowy





Nie potrafię od dłuższego czasu oprzeć się rzodkiewce ;) , a w szczególności jej liściom :) Ja wiem, że rzodkiewka w dzisiejszych czasach, podobnie jak na przykład pomidory,  sezon ma cały rok, ale może jednak wartpo skupiać się na niej wiosną i wczesnym latem ;)
Dziś zapraszam do Indii na dahl ;)


Dahl z liści rzodkiewki z soczewicą


Składniki 

1 łyżka masła klarowanego
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 szklanki pokrojonych liści rzodkiewki
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka curry 
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
obrany gruby plaster cytryny
3 - 4 pomidory 

Liście rzodkiewki myjemy, a następnie trochę kroimy, nie siekamy. Szalotki kroimy w piórka i wraz z czosnkiem i przyprawami szklimy na maśle klarowanym. Następnie dodajemy wypłukaną wcześniej soczewicę, cytrynę i pomidory pokrojone w dużą kostkę. Dolewamy około szklanki wody, solimy i dusimy do miękkości soczewicy. 
Podajemy jako samodzielne danie, z na przykład ryżem, albo jako dodatek do tradycyjnie polskiego obiadu ;) znaczy mięsa i ziemniaków ;)

Smacznego ;)


6 komentarzy:

  1. Pycha, uwielbiam takie dania, z rzodkiewką jeszcze nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Boszszsz... jak to apetycznie wygląda.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzodkiewki wiosna jadamy tyle, że niedługo w uszach mi wyrosną...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie i orientalnie.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥