Indyjski dahl rzodkiewkowy
Nie potrafię od dłuższego czasu oprzeć się rzodkiewce ;) , a w szczególności jej liściom :) Ja wiem, że rzodkiewka w dzisiejszych czasach, podobnie jak na przykład pomidory, sezon ma cały rok, ale może jednak wartpo skupiać się na niej wiosną i wczesnym latem ;)
Dahl z liści rzodkiewki z soczewicą
Składniki
1 łyżka masła klarowanego
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 szklanki pokrojonych liści rzodkiewki
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
obrany gruby plaster cytryny
3 - 4 pomidory
Liście rzodkiewki myjemy, a następnie trochę kroimy, nie siekamy. Szalotki kroimy w piórka i wraz z czosnkiem i przyprawami szklimy na maśle klarowanym. Następnie dodajemy wypłukaną wcześniej soczewicę, cytrynę i pomidory pokrojone w dużą kostkę. Dolewamy około szklanki wody, solimy i dusimy do miękkości soczewicy.
Podajemy jako samodzielne danie, z na przykład ryżem, albo jako dodatek do tradycyjnie polskiego obiadu ;) znaczy mięsa i ziemniaków ;)
Smacznego ;)
Pycha, uwielbiam takie dania, z rzodkiewką jeszcze nie robiłam!
OdpowiedzUsuńBoszszsz... jak to apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
:) ☺😘
UsuńRzodkiewki wiosna jadamy tyle, że niedługo w uszach mi wyrosną...
OdpowiedzUsuńAle zimą będziemy tęsknić;)
UsuńWygląda smakowicie i orientalnie.:)
OdpowiedzUsuń