Pstrąg z piekarnika, pieczony w całości
Pstrąg jest chyba moją ulubioną rybą :) A w wersji pieczonej, to już z pewnością :) Na takie prawie jednonaczyniowe ;) danie dziś, zapraszam :)
Przynajmniej podanie w jednym naczyniu ;) Pstrąga lubię nie tylko za smak, ale i zmuszanie jedzącego do zwolnienia :) bo ja to niestety z tych, co to nie dość, że szybko, to i często na stojąco :/ a przy czym, jak nie przy pstrągu, czy innej pełnej ości rybie należy się umieć zachować ;)
Pstrąg pieczony z warzywami
Składniki
3 całe patroszone pstrągi
kilka (4-5 )młodych ziemniaków
kilka (2-3) młode marchewki
pomidor
Składniki na masło do pstrąga
6 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w plasterki
3 czubate łyżki masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Pstrągi myjemy i nie musimy, ale możemy, w szczególności, jeśli mieli
byśmy ochotę na rybną zupę, pozbawiamy głów płetw i ogonów.
Ziemniaki i marchewki szorujemy i gotujemy al dente ;) a następnie kroimy, ziemniaki w cząstki, marchewki w krążki.
Pomidora kroimy w cząstki.
Masło do pstrąga:
Wszystkie składniki przekładamy do garnuszka i roztapiamy, zestawiamy z kuchenki i zostawiamy do wystygnięcia, a nawet delikatnego stężenia.
Przygotowanie pstrągów do pieczenia
Naczynie, w którym będziemy piec delikatnie smarujemy oliwą, układamy pstrągi, z zewnątrz nacieramy solą, wewnątrz masłem ziołowo - czosnkowym, przewracamy ryby na drugą stronę, delikatnie solimy.
Na i wokół ryb układamy warzywa i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, pod koniec wysuwamy naczynie z piekarnika i polewamy rybę maślanym sosem z dna ;)
Smavcznego :)
Takim sposobem nie robiłam pstrąga! Warto spróbować!
OdpowiedzUsuńWarto:))
UsuńNa pewno pyszna potrawa. M. uwielbia pstrągi, natomiast ja jakoś nie przepadam...
OdpowiedzUsuńMoc pozdrowień posyłam.
Ja jak M. chociaż jakoś późno się jednak o tym przekonałam:)
UsuńUwielbiam pstrąga!
OdpowiedzUsuń:) I ja :)
Usuń