wtorek, 2 czerwca 2020

Ryba pieczona, z rzodkiewkowym pesto

Polędwica z dorsza z pesto i pomidorami 


Zapraszam na rybę z zielonym pesto :)





Pesto rzodkiewkowe


Liście z pęczka rzodkiewki umieszczamy w naczyniu blendera, dodajemy 2 ząbki czosnku, sól do smaku i oliwę z oliwek, albo inny ulubiony olej (ja wykorzystałam sezamowy), blendujemy. Oleju, najpierw dodajmy 2 - 3 łyżki, a potem kolejne, jeżeli będą potrzebne ;)


Ryba pieczona, z rzodkiewkowym pesto 


Polędwice z dorsza kroimy na odpowiednie porcje, solimy, pieprzymy i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek. Każdy kawałek smarujemy niezbyt cienką warstwą pesto rzodkiewkowego i na każdym kawałku kładziemy plaster pomidora.

Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza 

Smacznego ☺

7 komentarzy:

  1. Mam w lodówce rybę, pomyślę nad tym przepisem:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj ! Pysznie tu - u Ciebie ! Lubię ryby, a i pesto polubiłam ostatnio. To coś dla mnie ! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie jadłam takiego pesto, bardzo podoba mi się ten przepis. Chętnie zjem tak przyrządzoną rybkę. Na zdjęciu już tak apetycznie wygląda. :) Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, aż mi ślinka pociekła na sam widok.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam dorsza, bardzo przyjemna ryba.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥