Zupa krem, orientalnie aromatyczna ☺
Bo ten brokuł w tym sklepie się mi przyglądał ;) dlatego też wylądował w koszyku, pojechał do domu i z potrzeby stał się prostą zupą krem brokułową
Krem brokułowy z curry
Składniki:
2 ząbki czosnku
3 ziemniaki
brokuł
łyżeczka curry
sól
łyżka masła klarowanego
ciepły bulion warzywny, albo woda 1 - 1,25 l
Cebulę kroimy w piórka podsmażamy w garnku na maśle klarowanym. Cebulę solimy łyżeczką soli i przyprawiamy curry, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i ziemniaki w kostkę. Smażymy wszystko razem kilka minut.
Dolewamy bulion i gotujemy do prawie miękkości ziemniaków. Jeżeli nie macie bulionu, to używamy wody, na koniec krem doprawiając jeszcze jedną malutką łyżeczką soli i łyżką masła ;) Tak było u mnie :)
Ja brokuła miałam ugotowanego wcześniej, ale jeżeli Wasz jest surowy, to po 10 minutach gotowania ziemniaków wrzućcie różyczki brokuła i całość gotujcie jeszcze 10 minut.
Jeżeli brokuł był ugotowany, to troszkę zostawiamy do podania, a resztę różyczek na kilka minut wrzucamy do ziemniaków.
Całość miksujemy.
Jakbym miała z czymś podać zupę poza różyczkami brokuła, to byłby to ryż :)
Krem nalewamy na talerze i posypujemy posiekaną pietruszką.
Smacznego
Jadam takie z upodobaniem, chociaż zamiast ziemniaków wolę na przykład cukinię lub patison. A podaję na przykład z grzanką z ostrym serem
OdpowiedzUsuńPyszna, jest curry, więc biorę w ciemno :-)
OdpowiedzUsuńBrokuły są na mojej czarnej liście, ale jest jeszcze seler i inne warzywa...
OdpowiedzUsuńNiestety, brokuły mi nie służą... :(
OdpowiedzUsuń