czwartek, 16 lipca 2020

Pyszne warzywa zapiekane z jogurtem i parmezanem

Grillowane i upieczone cukinia i pomidor ☻



Naprawdę pyszny i smakowity pomysł na sezonowe warzywa...będzie cukinia i cebula, będzie pomidor i bób będzie też...zapraszam

Potrzebować będziemy warzyw, o których poniżej, a ponadto patelni grillowej i naczynia do zapiekania.

1 białą cebulę kroimy w krążki, na patelnię wylewamy dwie łyżki oliwy i grillujemy cebulę, którą oprószamy suszonym oregano i symbolicznie solimy. Po przewróceniu, po kilku minutach cebuli na drugą stronę dodajemy (opcjonalnie) około 4 plastry dobrej wędliny, albo boczku, pokrojonych w cienkie paseczki, grillujemy z cebulą.

1 niedużą cukinię kroimy w plastry i solimy też symbolicznie.

Cebulę z wędliną przekładamy do naczynia do zapiekania które wcześniej smarujemy łyżką oliwy. 

Na patelni układamy plastry cukinii, grillujemy z obu stron, przekładamy na cebulę.

2 pomidory kroimy na grube plastry i grillujemy, po przewróceniu na drugą stronę dokładamy około pół szklanki ugotowanego i obranego bobu (też opcjonalnie).

Pomidory z bobem przekładamy na cukinię.

Na patelnię wykładamy 2 naprawdę czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego ( tj. około 200 g jogurtu), mieszamy, aż jogurt pochłonie wszystkie smaki i zapachy wcześniej grillowanych warzyw, na koniec ścieramy około łyżki parmezanu do jogurtu, raz jeszcze mieszamy i zawartość patelni wylewamy na warzywa w naczyniu żaroodpornym, za pomocą łyżki rozprowadzamy po całej powierzchni. 

Zwieńczeniem jest kolejna łyżka, albo dwie startego parmezanu na wierzch ...i teraz możemy już piec w 180 stopniach do zrumienienia parmezanu, czyli około 25 minut.

Smacznego ;)

3 komentarze:

Dziękuję, że jesteście ♥