sobota, 18 lipca 2020

Prosty paprykowy dhal z fasolką Jaś ☺

Fasola z papryką, pomidorami, orientalnie 





Troszkę dziś orientalnie...ale to przez tą pogodę taką troszkę bym napisała tradycyjną :/ Właśnie taki był lipiec w lipiec jak byłam dzieckiem :) Prawdziwe wakacje zaczynały się w ich połowie :) Tylko, czy nam przeszkadzało, że leje ;) Nie :) Jak każdy duży człowiek wie w czasie deszczu dzieci się nudzą ;) a wtedy do małych główek przychodzą najwspanialsze ;) pomysły... zapewne dlatego dziś przyszedł mi pomysł na bardzo prosty paprykowy dhal ;)

Prosty paprykowy dhal z fasolką Jaś ☺

Składniki: 

1 czerwona cebula
1 łyżeczka papryki słodkiej
0,5 - 1 łyżeczki soli
1 łyżeczka kuminu 
1 łyżeczka kurkumy
1 zielona papryka
1 żółta papryka
2 - 3 pomidory
szklanka ugotowanej fasolki Jaś
łyżka masła 
łyżka oliwy z oliwek
kilka listków mięty

Zaczynamy od ugotowania fasolki, albo wyciągnięcia z zamrażarki, już ugotowanej :) Już z pewnością zdarzyło się Wam tu przeczytać, że mam zwyczaj hurtowego gotowania niektórych strączkowych...znaczy fasolkę właśnie i ciecierzycę, niewykorzystywane mrożę, a potem są jak są ☺ potrzebne :)

W garnku rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę wraz z solą i przyprawami, podsmażamy, w międzyczasie przygotowując papryki. Umyte i pozbawione gniazd nasiennych kroimy w paseczki, dokładamy do cebuli, wciąż smażymy i przygotowujemy pomidory. Jeżeli boimy się skórek, to obieramy, jeżeli nie, to kroimy w dużą kostkę. Do podsmażonych w garnku warzyw dorzucamy pomidory, chwilę całość smażymy, po czym przykrywamy i dusimy około pół godziny, 10 minut przed końcem dokładając zamrożoną, czy świeżo ugotowaną fasolkę. 
Na talerzach, albo po ugotowaniu posypujemy posiekanymi listkami mięty.

My zjadamy jako takie sobie danie z indyjską nutą jednogarnkowe, ale śmiało możemy podawać z ryżem, czy świeżym chrupiącym, najlepiej domowym chlebem ;)


Smacznego ;)

1 komentarz:

Dziękuję, że jesteście ♥