czwartek, 2 lipca 2020

Proste, ciasto z kremem z mascarpone, z galaretką i truskawkami

Szybki, letni biszkopt z galaretką



 


Z kremem, a szybki ;) ...bo krem z mascarpone i śmietanki jest najprostszym i najszybszym kremem do ciast wszelkich ;)
Zapraszam na ciasto ze wspomnianym kremem, owocami i galaretką...prawie kwintesencja lata, jak na lipiec być powinno ;)

Ciasto, biszkopt z kremem z mascarpone, z galaretką i truskawkami


Biszkopt

4 duże jajka (lub 5 małych)
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki (3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki kukurydzianej, bądź ziemniaczanej)
łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka z cukrem ubijamy dopóki nie staną się gęste, przesiewamy do nich mąkę z proszkiem w dwóch, trzech porcjach, każdą delikatnie mieszamy szpatułką.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i bardzo delikatnie smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.

Upieczony biszkopt studzimy, a następnie przekrawamy na dwa blaty. Upiec biszkopt możemy upiec dzień wcześniej. 

Nasączenie biszkoptu

sok truskawkowy, rozcieńczony wodą
 

Krem 

250 g mascarpone
200 g śmietanka 30%
2 - 3  łyżki cukru pudru

Śmietankę upijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Ubita śmietana jest sztywna i nie wypada z miski, po odwróceniu. (Należy jednak uważać, bo łatwo jest ją przebić...). Mascarpone dodajemy po łyżce i miksujemy tylko tyle, żeby się każda porcja rozmieszała. 

Galaretka

2 galaretki truskawkowe
woda - niepełny litr

Galaretki rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do prawie stężenia.

Owoce

truskawki 

Myjemy, obieramy, przekrawamy na połówki, albo ćwiartki, a część kroimy w plastry.

Składanie ciasta 


Pierwszy blat umieszczamy w tortownicy i nasączamy sokiem. Połowę kremu łączymy z truskawkami w plasterkach i wykładamy na pierwszy blat, a na kremie umieszczamy drugi, który też nasączamy. Na drugi blat wykładamy resztę kremu, na którym umieszczamy truskawki w połówkach i ćwiartkach, a całość zalewamy tężejącą galaretką. 
Ciasto umieszczamy w lodówce na kilka godzin.

Smacznego ;)



5 komentarzy:

Dziękuję, że jesteście ♥