Ciasto na domowym mleku zagęszczonym
Bardziej dzisiejsze skojarzenia, to z masą kajmakową, którą czasem tworzę przez gotowanie długie gotowanie takiego mleka w puszcze ...
Ale smak mleka, które zrobicie dziś kojarzy mi się z czymś jeszcze innym...☺
Składniki na biszkopt
2 łyżki oleju
60 g mąki
1 jajko
łyżeczka proszku
Jest to proporcja na takie malutkie ciasto, z foremki 15 centymetrowej. Odpowiednie zwiększenie ilości składników pozwoli upiec ciasto "normalnych" ☺ wymiarów :) Razy ile pomnożyć :)? Razy 4 i tylko proszku nie mnożyć :)
Domowe mleko skondensowane słodzone
Jest to zarazem najprostszy i najtrudniejszy przepis, jaki chcę Wam pokazać. Banalny, bo potrzebujemy trzech składników - mleka, cukru i masła. Skomplikowany, bo musimy mleko z cukrem gotować przez godzinę...a, że mleko jest mleko i najbardziej lubi kipieć, musimy ciągle mieszać:)
Przyznaję się, że jeżeli nie miałabym Thermomixu...nie podjebałabym się zrobienia domowego mleka zagęszczonego:)
No, ale :)
1 i 1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
duża łyżka masła
I jak już wspomniałam :) mleko z cukrem gotujemy, aż poczujemy smak mojego dzieciństwa, czyli zagęszczonego mleka z tubki ;) i dodajemy masło, żeby jeszcze chwilę razem pogotować. Całość zajmuje godzinę w Thermomixie, ale tam jest mała powierzchnia parowania, więc tak naprawdę, myślę, ze przy tak małych proporcjach składników, na kuchence będzie szybciej...znacznie szybciej :)
Ciasto z domowym mlekiem zagęszczonym
Ciasto posypujemy...na przykład cukrem pudrem, choć u mnie inulina, o której Wam wspominałam przy okazji szparagów ;)
I przekroiłam na trzy blaty i przełożyłam porzeczkowym curdem ;)
Smacznego :)
No wiedziałam, że ten curd to prolog do większych rozkoszy:-)
OdpowiedzUsuńAsiu, ja też nie wiedziałam ;)
Usuń