Gryczane placki
Co wiadomo o gryce :) Dużo wiadomo, co nieco już pisałam, ale na pewno nie wspominałam nigdy, że jako jedyna wraz z kaszą jaglaną, z kasz, nie zakwaszają organizmu :)
A to przypomnę Wam przepis łączący grykę z prosem ;) albo dwa nawet , a ten drugi troszkę podobny do dzisiejszego ;)
Składniki:
200 g kefiru
150 g mąki gryczanej
35 g drożdży
jajko
olej / masło klarowane do smażenia
miód do podania :)
Składniki wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Smażyć gryczane placki.
Miód nie jest obowiązkowym dodatkiem, ale w wersji na słodko, gryczane placki najbardziej z nim właśnie mi smakują :)
Jeżeli miód macie skrystalizowany, to bardzo delikatnie, żeby się nie rozgrzał go rozpuszczamy i polewamy nasze drożdżowe placki gryczane :)
Smacznego :)
Wszystkie placki, kluchy, makarony, pierogi - jestem na tak!
OdpowiedzUsuńJa też...jak uzależniony wręcz na tak...
Usuń