wtorek, 7 maja 2019

Najprostszy przepis na najpyszniejszy chleb, jak z pieca

Chleb z garnka

niekoniecznie żeliwnego



Ostatnio ciągle pasty, smarowidła i inne salsy do chleba, dlatego dziś i on się pokazał :) Najprostszy z najprostszych, przepis na pyszny domowy chleb, jak z pieca, jak z dawnych czasów. Dzisiaj wprawdzie na drożdżach, ale miał być to najprostszy i najszybszy przepis na najpyszniejszy chleb jak z pieca ;)


Chleb domowy z garnka

 

Składniki


500 g mąki plus mąka do podsypania
300 ml ciepłej wody
35 g drożdży
łyżeczka soli

dodatkowo potrzebujemy: garnka żeliwnego z pokrywą, albo gęsiarki / brytfanki również z pokrywką, jak u mnie, albo jakiegokolwiek naczynia do zapiekania z pokrywką!
Pokrywka też musi się nadawać do zapiekania ;)

Ciasto na chleb


 Mąkę umieszczamy w misce, dodajemy sól i mieszamy. Drożdże rozpuszczamy - mieszamy z ciepłą wodą - i przelewamy do mąki. Mieszamy łyżką, czy widelcem. Jak woda z mąką się połączy wyrabiamy ręką. Kulę ciasta podsypujemy mąką i oprószamy mąką, zostawiamy w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia.
Czas zależy od ciepłoty miejsca, w którym je zostawiliśmy (około 1/2 h).
Wyrośnięte ciasto zgarniamy ręką do środka miski i znów wyrabiamy. Wyrabianie w obu przypadkach do jest moment (2 - 3 minuty za drugim razem, za pierwszym można się pokusić o więcej).
Ciasto w misce znów podsypujemy i oprószamy mąką, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.

Garnek


Jak ciasto będzie już prawie ☺ wyrośnięte, po 15 - 20 minutach, zaczynamy przygotowywać nasz garnek do pieczenia ;)
Wkładamy garnek do piekarnika i ustawiamy temperaturą na najwyższą. Zostawiamy garnek w piecu dopóki ciasto całkiem nie wyrośnie, a piec się nie rozgrzeje.

Chleb pieczony w garnku


Zaopatrujemy się w rękawice, bo nasz garnek jest niesamowicie gorący i wyciągamy go z piekarnika. Ściągamy pokrywkę i przekładamy, nasze wyrośnięte ciasto do garnka. Przykrywamy, pokrywką, wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 st C

Pieczemy 50 minut, następnie ściągamy pokrywkę i dopiekamy kolejne 10

Upieczony chleb wyciągamy na kratkę do wystygnięcia i jak on tak sobie stygnie, to Wy już jesteście zachwyceni chlebem, który upiekliście ;)

Smacznego

12 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie, szkoda, że Internet ma tak mało możliwości przesyłowych...

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak cudnie mu na tej haftowanej serwetce!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serweta, to stara nowość u mnie :)
      Pokochałam ją w Wielkanoc i teraz wciąż ją sobie mam :)

      Usuń
  3. Od dawna marzę o upieczeniu takiego cuda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaka to satysfakcja, jak się własny chleb cieplutki jeszcze ukroi i spałaszuje ...z masłem :)

      Usuń
  4. Pokazałam mężowi Twój przepis (bo to on jest amatorem pieczenia chleba) i powiedział, że spróbuje. Zobaczymy,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To możesz mężowi zasugerować własne dodatki i pomysły :) Bo to jest przepis baza, a jeszcze cudowniej się sprawdza z dodatkami, ziarnami, wewnątrz i na zewnątrz :)
      I z mąką można poszaleć :) ten sposób pieczenia poradzi sobie z każdą i różnymi :)
      A potem dajcie znać poproszę, jak poszło :)

      Usuń
  5. Ostatnio jakikolwiek chleb kupią dzieci, to mi nie smakuje. Białym się nie najadam, a ciemny wydaje mi się gliniasty i w ustach "rośnie". Twój wygląda tak smakowicie, że ślinka mi pociekła. Sama nie używam piekarnika, ale może namówię syna, by kiedyś spróbował. Póki co pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To naprawdę prosty sposób jest, więc myślę, że ani długo nie będziesz musiała namawiać:)
      A jeszcze się okaże, że ci ciągle własne chleby dostarczać będzie;)

      Usuń
  6. Jestem pod wrażeniem.
    Może wypróbuję ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj Basiu...jest prosto i pysznie i mąki użyj jakiej tylko chcesz, a może u jakieś sympatyczne ziarenka do tego ;)

      Usuń