Chleb z garnka
niekoniecznie żeliwnego
Chleb domowy z garnka
Składniki
500 g mąki plus mąka do podsypania
300 ml ciepłej wody
35 g drożdży
łyżeczka soli
dodatkowo potrzebujemy: garnka żeliwnego z pokrywą, albo gęsiarki / brytfanki również z pokrywką, jak u mnie, albo jakiegokolwiek naczynia do zapiekania z pokrywką!
Pokrywka też musi się nadawać do zapiekania ;)
Ciasto na chleb
Mąkę umieszczamy w misce, dodajemy sól i mieszamy. Drożdże rozpuszczamy - mieszamy z ciepłą wodą - i przelewamy do mąki. Mieszamy łyżką, czy widelcem. Jak woda z mąką się połączy wyrabiamy ręką. Kulę ciasta podsypujemy mąką i oprószamy mąką, zostawiamy w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia.
Czas zależy od ciepłoty miejsca, w którym je zostawiliśmy (około 1/2 h).
Wyrośnięte ciasto zgarniamy ręką do środka miski i znów wyrabiamy. Wyrabianie w obu przypadkach do jest moment (2 - 3 minuty za drugim razem, za pierwszym można się pokusić o więcej).
Ciasto w misce znów podsypujemy i oprószamy mąką, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Garnek
Jak ciasto będzie już prawie ☺ wyrośnięte, po 15 - 20 minutach, zaczynamy przygotowywać nasz garnek do pieczenia ;)
Wkładamy garnek do piekarnika i ustawiamy temperaturą na najwyższą. Zostawiamy garnek w piecu dopóki ciasto całkiem nie wyrośnie, a piec się nie rozgrzeje.
Chleb pieczony w garnku
Zaopatrujemy się w rękawice, bo nasz garnek jest niesamowicie gorący i wyciągamy go z piekarnika. Ściągamy pokrywkę i przekładamy, nasze wyrośnięte ciasto do garnka. Przykrywamy, pokrywką, wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 st C
Pieczemy 50 minut, następnie ściągamy pokrywkę i dopiekamy kolejne 10
Upieczony chleb wyciągamy na kratkę do wystygnięcia i jak on tak sobie stygnie, to Wy już jesteście zachwyceni chlebem, który upiekliście ;)
Smacznego
Wygląda cudownie, szkoda, że Internet ma tak mało możliwości przesyłowych...
OdpowiedzUsuń:))))
UsuńA jak cudnie mu na tej haftowanej serwetce!
OdpowiedzUsuńSerweta, to stara nowość u mnie :)
UsuńPokochałam ją w Wielkanoc i teraz wciąż ją sobie mam :)
Od dawna marzę o upieczeniu takiego cuda
OdpowiedzUsuńJaka to satysfakcja, jak się własny chleb cieplutki jeszcze ukroi i spałaszuje ...z masłem :)
UsuńPokazałam mężowi Twój przepis (bo to on jest amatorem pieczenia chleba) i powiedział, że spróbuje. Zobaczymy,
OdpowiedzUsuńTo możesz mężowi zasugerować własne dodatki i pomysły :) Bo to jest przepis baza, a jeszcze cudowniej się sprawdza z dodatkami, ziarnami, wewnątrz i na zewnątrz :)
UsuńI z mąką można poszaleć :) ten sposób pieczenia poradzi sobie z każdą i różnymi :)
A potem dajcie znać poproszę, jak poszło :)
Ostatnio jakikolwiek chleb kupią dzieci, to mi nie smakuje. Białym się nie najadam, a ciemny wydaje mi się gliniasty i w ustach "rośnie". Twój wygląda tak smakowicie, że ślinka mi pociekła. Sama nie używam piekarnika, ale może namówię syna, by kiedyś spróbował. Póki co pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTo naprawdę prosty sposób jest, więc myślę, że ani długo nie będziesz musiała namawiać:)
UsuńA jeszcze się okaże, że ci ciągle własne chleby dostarczać będzie;)
Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńMoże wypróbuję ? :)
Wypróbuj Basiu...jest prosto i pysznie i mąki użyj jakiej tylko chcesz, a może u jakieś sympatyczne ziarenka do tego ;)
Usuń