Schab z młodą kapustą
Taki pomysł dziś, bo miałam schab i miałam młodą kapustę i bardzo nie chciałam robić schabowych z kapustą ;) w wersji powiedzmy tradycyjnej i w dwóch garnkach warzonej ;)
Dlatego dziś danie jednogarnkowe - schab z młodą kapustą ;)
Czy znacie kogoś, kto nie lubi pora i kapusty?:) Jak tak i chcecie go przekonać, że wcale nie nielubi, to zróbcie mu ten schab :) Nawet się nie zorientuje, że zjada kapustę :)
4 plastry schabu delikatnie rozbić i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego. Połowę niedużego pora kroimy w krążki i szklimy na maśle w raz z łyżką kuminu rzymskiego*. Pora przesuwamy na boki patelni, a na środku smażymy paski mięsa z obu stron.
Pół główki niewielkiej młodej kapusty kroimy / szatkujemy w paski, wrzucamy do usmażonego mięsa, solimy - 2 duże szczypty, dodajemy łyżkę masła, przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszamy.
Na koniec dodajemy pokrojony koperek :)
* Kumin rzymski jest przyprawą, o zdecydowanie charakterystycznym... głównie zapachu. Jeżeli go nie znacie, to zacznijcie od małych ilości, a najlepiej już przed przyprawianiem powąchajcie, skosztujcie. Nie jest on obowiązkowy w tym przepisie...ale może to ona sprawia, że nie fani kapusty ją z taką chęcią zjadają ;)
Smacznego ☻
Niestety, nie dla mnie, ale mój mąż lubi bardzo!
OdpowiedzUsuńschab czy kapustę;)?
UsuńJedno i drugie, ale ostatnio tęskni za kapustą:-)
UsuńJa się nie dziwię jednak...kapusta, choć w przesadnych ilościach nie najszczęśliwiej szczęśliwa, ale jednak troszkę młodej kapusty...:)
UsuńChętnie bym zjadła takie pysznosci. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńChwila nieuwagi w garnku i się zrobi ;)
Usuń