środa, 15 maja 2019

Porzeczkowy curd z mrożonych owoców

Curd porzeczkowy ♥ Krem porzeczkowy





U mnie dziś szybciutko, przepis na zagospodarowanie, ewentualnie jeszcze znalezionych w zamrażarce, zeszłorocznych porzeczek ;)
Zapraszam na porzeczkowy curd

Krem z mrożonych porzeczek


Curd owocowy


Składniki:

200 g czerwonych mrożonych porzeczek
150 g cukru
2 żółtka
1 całe jajko
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
masło 50 g

Wszystkie składniki poza masłem umieszczamy w garnku, stawiamy na kuchence i energicznie mieszając podgrzewamy i podgrzewamy  i jeszcze chwilkę podgrzewamy na dość małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Wyłączamy kuchenkę, dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. 

Wykorzystujemy tak jak ostatnio pomarańczowy krem...albo tak jak rok temu ;) cytrynowy krem  

Już robiłam krem porzeczkowy, podobny, ze świeżych owoców i nie jest to ich najważniejsza rozbieżność. Dzisiejszy jest dla tych wszystkich, którzy porzeczki z krzaczka prosto, a jak , lubią, tamten dla tych, którzy nie przepadają za porzeczkowymi pestkami :)

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. A to nie jest bardzo słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata, cukru możesz dać mniej, bo mąka i tak nam zagęści całość...a jak sobie tak sypałam ten cukier i ta waga tak pokazywała, te gramy, to może i miałam jakąś tam wątpliwość co do ilości...tylko nauczona doświadczeniem curdów i smakowitością mojego i rodziny podniebienia czułam, że i tak zmniejszona ilość cukru :) będzie odpowiednia :)
      Jak jadłaś lemon, czy orange curd, to z tych trzech najsłodszy jest pomarańczowy, a i tak nie jest to mdła słodycz :)

      Usuń
  2. Mam zeszłoroczne jeżyny, mogą być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że będzie obłędnie!!! W słodkości, kwaskowatości podobne, to i te same proporcje mogą być.

      Usuń
  3. Na gorące dni będzie jak znalazł - tylko czy takie dni będą w tym roku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już dziś cieplej:) Może będą:) A zimni ogrodnicy rządzili się własnymi ogrodniczymi prawami :)

      Usuń