czwartek, 9 maja 2019

Ciecierzyca orientalnie z garam masala i pomidorami

Prosty przepis na danie z ciecierzycy





Pomysł dziś na ciecierzycę, która być może samodzielnym jednogarnkowym daniem, jak i dodatkiem do obiadu, do mięsa. Odrobina orientalnego, dalekowschodniego, indyjskiego smaku dzięki garam masala i prostota wykonania sprawią, że nie raz wrócicie do orientalnej ciecierzycy z pomidorami i garam masala.



Zanim przepis, słów kilka o przyprawach. Z języka hindi masala to mieszanka przypraw. Niedawno używaliśmy już indyjskiej masali - curry. Dziś mamy garam masalę, która charakteryzuje się słodkim smakiem. Moja masala to mieszanka goździków, kardamonu, cynamonu, kolendry i czarnego pieprzu.



Ciecierzyca orientalnie z garam masala i pomidorami


Składniki:

3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1/4 pora
puszka krojonych pomidorów
łyżeczka garam masala
łyżeczka ostrej papryki
pół łyżeczki kurkumy
2 łyżki masła klarowanego
posiekana zielenina ;)
* łyżeczki takie solidne :)

Pora kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy pora wraz z przyprawami. Dodajemy pomidory, wszystko razem mieszamy, dolewamy, niepełną puszkę wody. Dusimy kilka minut, a następnie dokładamy ciecierzycę i razem jeszcze chwilę gotujemy.
Na koniec, albo na talerzu posypujemy ulubionymi ziołami.

Smacznego ;)

6 komentarzy: