Prosty przepis na danie z ciecierzycy
Pomysł dziś na ciecierzycę, która być może samodzielnym jednogarnkowym daniem, jak i dodatkiem do obiadu, do mięsa. Odrobina orientalnego, dalekowschodniego, indyjskiego smaku dzięki garam masala i prostota wykonania sprawią, że nie raz wrócicie do orientalnej ciecierzycy z pomidorami i garam masala.
Zanim przepis, słów kilka o przyprawach. Z języka hindi masala to mieszanka przypraw. Niedawno używaliśmy już indyjskiej masali - curry. Dziś mamy garam masalę, która charakteryzuje się słodkim smakiem. Moja masala to mieszanka goździków, kardamonu, cynamonu, kolendry i czarnego pieprzu.
Ciecierzyca orientalnie z garam masala i pomidorami
Składniki:
1/4 pora
puszka krojonych pomidorów
łyżeczka garam masala
łyżeczka ostrej papryki
pół łyżeczki kurkumy
2 łyżki masła klarowanego
posiekana zielenina ;)
* łyżeczki takie solidne :)
Pora kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy pora wraz z przyprawami. Dodajemy pomidory, wszystko razem mieszamy, dolewamy, niepełną puszkę wody. Dusimy kilka minut, a następnie dokładamy ciecierzycę i razem jeszcze chwilę gotujemy.
Na koniec, albo na talerzu posypujemy ulubionymi ziołami.
Smacznego ;)
Garam masala? jak najbardziej, poproszę!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRewelacyjny przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciecierzycę :)
Pozdrowionka!
Dzięki Basiu ;) Jak uwielbiasz, skorzystaj ;)
UsuńMuszę to kiedyś wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Wypróbuj dzielna dziewczyno :)
Usuń