Tarta pomarańczowa
Prosty przepis, kruche ciasto, pyszne wypełnienie
Proponuję od razu upiec dwa spody, bo po pierwsze jeden jest w stanie zjeść jedna osoba ;) , a po drugie kremu spokojnie wystarczy na dwa co najmniej :)
Zapraszam na kruchą tartę z pomarańczowym kremem- orange curd i prażonymi migdałami
Zapraszam na kruchą tartę z pomarańczowym kremem- orange curd i prażonymi migdałami
Składniki Orange curd pie
ciasto kruche
orange curd
płatki migdałowe
Orange curd
250 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
50 ml soku z cytrynu
U mnie pomarańcze były dwie i były bardzo soczyste ;) a cytryny pół.
skórka otarta z obu pomarańczy
3 żółtka
2 jajka
1 czubata łyżka maki ziemniaczanej
200g cukru (szklanka)
50g masła
płatki migdałowe
Tarta pomarańczowa ♥ Oranger curd pie
Ciasta kruchego będziemy potrzebować niewiele, dlatego chciałabym Wam zaproponować sposób, którego używam ja i który pozwoli zaszaleć przy wizycie niespodziewanych gości.
Robimy ciasto kruche z ulubionego przepisu, albo z któregoś mojego i zamrażamy. Zapominamy o nim, a jak pojawią się goście, albo nas najdzie ochota na coś słodkiego będzie jak znalazł
Orange curd robimy w ten sam sposób jak jego cytrynową wersję (lemon curd krok po kroku). W przepisie jest oliwa, a my dziś pokusimy się o masło, dla jeszcze pyszniejszego kremowego efektu ☺Masło w kawałkach wrzucamy do już gotowego orange curd i mieszamy, aż się rozpuści.
Studzimy.
Tutaj tez możemy sobie pomóc, z niespodziewanymi gośćmi :) Taki curd przekładając do wyparzonego słoika gorący, możemy przechowywać go wtedy i dwa tygodnie w lodówce...jak się dobrze zamknie, zawekuje to i dłużej na pewno, jednak on tak kusi z tej lodówki nawet, że u nas nawet bez gości znika ;)
Płatki migdałowe na dość słabym ogniu możemy podprażyć...
Wyciągamy ciasto kruche z zamrażarki i odpowiednią ilość ścieramy, na dużych oczkach tarki, wprost do formy, wyłożonej papierem. Ta akuratna ilość, to taka, żeby przykryć dno. Delikatnie docisnąć...głównie wtedy, kiedy będziemy wiórki ciasta rozprowadzać po dnie :) Niewielkie przerwy, które się z pewnością pojawią, są wskazane:)
Pieczemy spód w 175 st i pilnujemy, bo po 10 - 12 minutach może być upieczony.
Studzimy, a na wystudzonym rozsmarowujemy dość grubą warstwę orange curd, a na krem pomarańczowy migdałowe płatki...ja nie podprażałam
Wkładamy całość do lodówki na przynajmniej niedługo ;)
Smacznego :)
Smacznego :)
Kochamy zarówno orange jak i lemon curd... tarta musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńTo porzeczkowy też zdecydowanie do kochania ;)
UsuńZdecydowanie dwa spody, już mi ślinka leci:-)
OdpowiedzUsuńAlbo nawet co najmniej;)
UsuńCiekawie się prezentuje
OdpowiedzUsuń😘
UsuńPysznie, słodko, idealne ciasto do kawki:)
OdpowiedzUsuńKulinaria, to moja pasja, dlatego chętnie tutaj zostanę, jeśli pozwolisz?;)
Serdeczności przesyłam:)
http://spacerem-przez-zycie.blogspot.com
Będzie mi bardzo miło:)
Usuń