niedziela, 1 grudnia 2019

Placki na sodzie wytrawne

Wariacja na temat proziaków ;)


Co to są proziaki, to ja Wam chyba jeszcze napiszę, bo jak zerkam w historyczną przestrzeń bloga wzmianki najmniejszej nie ma, chcć moje przekonanie, że o czym jak o czym, ale o  proziakach nazywanych przeze mnie kefirkami pisać Wam musiałam ...cóż dziś tylko ich inne bardzo inne oblicze...zapraszam na wytrawne placki na sodzie

Placki na sodzie

1 szklanka maślanki / kefiru / zsiadłego mleka
1,5 szklanki mąki
łyżeczka sody oczyszczonej
jajko
dodatki: u mnie 3-4 plastry wędliny i 2 garści startej mozzarelli
masło klarowane do smażenia

Wędlinę zrolowałam i pokroiłam w cieniutkie paseczki, wrzuciłam na rozgrzane masło i smażyłam, tak troszkę na chrupiąco, tak troszkę intensywnie...pisząc po prostu, żeby ta wędlina była dość "sucha"

Maślanka powinna być wcześniej wyjęta z lodówki. Dokładamy do niej sodę i intensywnie mieszamy, aż zobaczymy, a stanie się to szybko, że soda zaczęła pracować. Dodajemy mąkę, mieszamy i mieszamy, dodajemy jajko mieszamy, dodajemy wędlinę, ser i...mieszamy.

Na patelni na której smażyliśmy wędlinę smażymy placki - łyżka ciasta na placek - bo aromat przecudnie jeszcze bardziej przedostanie się do naszych prawie proziaków :)

I w ogóle przepis ten to no (zero) waste możemy zaliczyć ;)

Z nieniedzielnym przepisem życzę Wam cudownie niedzielnej niedzieli :)

8 komentarzy:

  1. Mniam, mniam, jutro kupuję maślankę lub jogurt i wypróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak tam kefir ewentualnie był:)? Czy tam maślanka...

      Usuń
  2. A ja na pewnym blogu znalazłam nieco inny przepis na proziaki (ze śmietaną) i bardzo je lubię (Choć robię rzadko).. Dodaję zioła. Z togo samego ciasta z dodatkiem kminku piekę paluszki do barszczu na Wigilię ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proziaki że śmietaną to nie słyszałam:)
      A przepis powyższy i tak tylko proziakową inspiracją :)

      Usuń
  3. ja to też chyba jutro zrobię - tylko po sodę skoczę, chyba że zastępczo zadziała proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszek nie :) bo proziaki od prozy , czyli sody oczyszczonej;)

      Usuń
  4. Pierwszy raz słyszę o proziakach, ale z chęcią ich skosztuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętam jak dziś...jak mama do mnie obcym językiem przemówiła;) ...bo mnie o prozę poprosiła:)

      Usuń

Dziękuję, że jesteście ♥