niedziela, 15 grudnia 2019

Uszka wigilijne z grzybami

Uszka do barszczu z farszem grzybowym


Zakwas na barszcz wigilijny się robi, to jeszcze do pełni wigilijnej zupy brakuje tylko uszek z  grzybami.


Uszka wigilijne


Składniki:

suszone grzyby - 50g
cebula - 1 sztuka
sól
pieprz
masło - łyżka

Grzyby umieszczamy w garnku i zalewamy wodą, możemy je zostawić na noc, czy kilka godzin, bądź od razu gotować. U mnie podgrzybki w tym roku, więc takie szybko gotujące się były bez namaczania ;) (około 30 minut gotowania).
Wody nie wylewamy, tylko zużywamy ;) Jeżeli uszka lepić będziecie w okolicach wigilii to można ją dolać do barszczu...albo w ogóle wykorzystać do zupy grzybowej... wigilijnej ;)

Cebulkę drobno kroimy i szklimy na maśle, a następnie dodajemy ugotowane grzyby i razem chwilę podsmażamy.
Gotowe (jak troszkę ostygną) wykładamy na deskę do krojenia i bardzo drobno siekamy nasz farsz. Przekładamy do miski, czy pojemnika i odkładamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta...a i możemy farsz wykonać dzień wcześniej.


A ciasto jak na pierogi...na przykład z fetą i ricottą ;) albo lepiej przypomnę Wam przepis na pierogi z kompotem wigilijnym ;) i tam przepis na ciasto znajdziecie ;)

Pamiętajcie, że ciastu przed lepieniem należy dać odpocząć (przykryte miską)...a potem już tylko lepimy i gotujemy ;)

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Uszka i barszcz najważniejsze. Wszystkiego może zabraknąć, ale bez tego dania wigilii nie ma...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są takie miejsca, gdzie tradycji czerwonego barszczu nie ma w ogóle:)

      Usuń
  2. Uwielbiam jeść...gorzej z wykonaniem, ale za to robię paszteciki:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam uszka z barszczem czerwonym

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥