czwartek, 29 czerwca 2017

Pasta z suszonych fig

Masło figowe 


Zamęczę Was chyba tymi błyskawicznymi, a na pewno szybkimi przepisami :)

Robiłam smarowidło z daktyli i tak mnie naszło, czemu by takiego nie zrobić z fig.

Na południu Europy sezon na figi mamy, a ja tu chcę suszonymi zapunktować :)
Jak sę nie ma co się lubi, to wiecie...

Mąż mój, który daktyle lubi i owszem...dwa po obiedzie, pasty zjadł całą porcję, więc uznałam, że mąż mój, który fig suszonych zje...pół kilo po obiedzie, na punkcie smarowidła figowego oszaleje ( i na moim przy okazji tez :) )
Nie omyliłam się, więc do dzieła :)

20 suszonych fig zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na noc. Odcedzamy i blendujemy, pod koniec, jak już się w blenderze niewiele chce wydarzyć dokładamy dwie łyżeczki masła i miksujemy, jeszcze czas jakiś, aż osiągniemy, gładką, maślaną pastę :)

Smarujemy kromeczkę i druga też, a potem grzecznie do lodówki, żeby innym zostało :)

Smacznego :)

14 komentarzy:

  1. Ooo, to z pewnością jest coś pysznego. Nie wpadłam pomysł blendowania fig. Z orzechów robiłam pastę, a i owszem. Teraz zostałam zainspirowana nowym pomysłem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I o inspirację chodziło :)
      Jak od inspiracji przejdziesz do czynów, daj znać jak wyszło, czy smakuje i w ogóle :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie blyskawiczne przepisy, szybko, smacznie w sam raz dla mnie, ktora ma 2 lewe rece do garow. Pozdrawiam serdecznie Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jesteś mistrzynią spraw niełatwych dla mnie i myślę dla wielu wielu wielu polskich blogerów :)
      Też takie przepisy uwielbiam:) Raz dwa jest...tylko Panom o tym nie mówimy :)

      Usuń
  3. Pomysł idealny dla mnie! Uwielbiam pasty z suszonych owoców, można dodawać je do ciast, ciasteczek czy tart, są super alternatywą dla dżemów i powideł. Zastanawiam się jednak czy zamiast masła mogę dodać olej kokosowy ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja właśnie też myślę szybko i na moją odpowiedzialność rób z olejem :)
      Jest on jednak w swej formie jak masło stały :) A tak w ogóle to przy dobrym blenderze i bez tłuszczu można zrobić :)
      Ja dodaje masło, żeby uzyskać taką gładką, maślaną konsystencję :)

      Usuń
  4. My God, jakie to proste a jakie smakowite. Obiecuję wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :* To czekam na wieści, jak poszło, jak wyszło i czy się powtórzy :)

      Usuń
  5. A ja spróbuję to samo zrobić, w sezonie, ze świeżych fig (bez dodatku masła) jako pastę do wytrawnego dania. Np.jako przystawka - roladki z szynki parmeńskiej z pastą z fig. Dodatek: foccacia. Ciekawe... dziękuję za inspirację

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zainspirowałam :)
      Twój plan brzmi obłędnie :)
      Świeże figi uwielbiam :) ale jednak prawdziwie pysznej figi w Polsce jeszcze nie miałam okazji zjeść :( Chyba dlatego, że pierwszą świeżą figę w życiu zjadłam w Albanii i to było coś tak obłędnego...tego się słowami opowiedzieć nie da :)

      Usuń
  6. uwielbiam dżem figowy i jestem pewien, że ta pasta też bardzo by mi smakowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam dżem :) i pasta pyszna, więc zdecydowanie też mi się wydaje, że by Ci smakowała :) Prosta w wykonaniu, więc warto się pokusić :)

      Usuń
  7. Mój mąż też pochłania daktyle i figi więc przepis koniecznie do wypróbowania! Na pierwszy ogień chyba pójdą daktyle, bo mamy akurat spory zapas. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To blender w ruch i do niedzielnego śniadania sprawdzi się idealnie 😊😙

      Usuń