czwartek, 8 czerwca 2017

Sernik z mrożonymi jagodami :)

Sernik ♥

z mrożonymi owocami :)






Miałam Wam pokazać przepis na mój sernik, jak się okazja nadarzy :) Wprawdzie jeszcze nie wystąpiła, ale zdjęcia znalazłam w zakamarkach postów jeszcze nie opublikowanych, więc proszę :) 
Przeważnie sernik, wykonuje bez owoców, ale jak widać i z się da :)

A okazja i tak będzie bo Janów (Pań i Panów) u nas pod dostatkiem ♥


Składniki:


Masa serowa


90g masła
3/s szklanki cukru
5 jajek
600g twarogu - porządnie (przynajmniej trzykrotnie) zmielony
2-3 czubate łyżki ricotty* (zdarzyło mi się i cały kubek ricotty zużyć)
duża łyżka mąki pszennej
duża łyżka mąki ziemniaczanej
bakalie (opcjonalnie)

Miękkie masło miksujemy z cukrem, kolejno dodajemy po jednym żółtku. Ciągle miksując, dodajemy po łyżce zmielony twaróg i ricottę*. Następnie dodajemy mąki (ja przesiewam :) ) i miksujemy.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Łączymy z masą serową, delikatnie, za pomocą łyżki. Na koniec można wmieszać bakalie. Ale przy dzisiejszej wersji z jagodami nie polecam :)


* jest to składnik dodatkowy, który pewnego razu użyłam, ze względu na bardzo skąpą ilość twarogu, sprawia on, że sernik jest...chyba przepyszny :) Bo nawet moja nauczycielka, kuchenne guru - Babcia, zapytała jak ja robię sernik, że jest taki delikatny, puszysty, i coś tam jeszcze ♥ (tak jakby jej sernik z brzoskwiniami nie był puszysty i delikatny :) )

Spód


W przepiśniku, mam wypisane pomysły na spód...ale wydaję mi się, że częściej piekłam sernik jak wiedeński:) bez spodu 


  • można wyłożyć spód herbatnikami, albo
  • 200g herbatników zmiksować w blenderze i połączyć ze 100g rozpuszczonego masła. Wyłożyć spód tortownicy i podpiec 10 minut w 180 st. C



Masę serową wylewamy na wystudzony, podpieczony spód, a na wierzch wysypujemy, układamy mrożone jagody.
Całość pieczemy 50 - 60 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy na około 15 minut, następnie uchylamy drzwiczki i czekamy kolejny kwadrans.
Możemy również po upieczeniu od razu uchylić piekarnik i zostawić ciasto w środku na co najmniej godzinę




Smacznego :)


10 komentarzy:

  1. Coś jest takiego w serniku, że nie można mu się oprzeć. Ja pamiętam sernik, który jadłam u wójta (czasy, kiedy pracowałam w szkole)upieczony przez panią, która odchodziła z pracy. Kruchy spód, nie przemoczony, 10 jajek i masa serowa. Rozpływał się w ustach. Dawno nie jadłam pysznego sernika, a te sklepowe to już nie to samo...Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam taki przepis sernik, zawsze mi się wydaje (przepis) dla wojska :) od takiej starszej cioci, jajek więcej niż u wójta :) Sama nie robiłam, ale jadłam...ciocia w pieczeniu podobno nie ma nikogo nad siebie :)
      Jest moc w domowych wypiekach :)
      Jedna z moich babć nie piekła, kupowała od zawsze...moja mama, poszła w ślady teściowej...trzeba mieć naprawdę solidną cukiernię:)
      Ale sernik...tylko domowy :)

      Usuń
  2. Następnym razem czekam na przepis od starszej cioci :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak pisałam poprzednią odpowiedź rozmyślałam o tym czemu mam tylko sernikowy przepis starszej cioci...
      Pamiętam jak zeszłam z nią jako dziecko do piwnicy...która spiżarnią (jak ja dawno tego słowa nie używałam😂) była. Mieliśmy mini rodzinne spotkanie a ciast tam było więcej niż w cukierni😄

      Usuń
  3. Połączenie sernika i jagód musi być pyszne! Wykorzystam świeże i na pewno upiekę taki sernik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszne :)
      Jagody uwielbiam sernik uwielbiam:)
      połączenie uwielbiane :) przez wszystkich,którzy spróbowali :)

      Usuń
  4. Uwielbiam serniki w każdym wydaniu, ale z jagodami to już cud...zjadłbym cały na jeden raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak mam :)
      Ser zdrowy jagody też...samo (prawie;)) zdrowie ;)

      Usuń
  5. Mmmiam, jagody uwielbiam a sernik z jagodami jeszcze bardziej. Fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze ze świeżynki mają teraz swój czas :)
      Też uwielbiam ;)

      Usuń