sobota, 17 czerwca 2017

Surówka z białej kapusty z rukolą

Przepis z cyklu, co mamy, niektórzy nazywają takowe przepisami "nawinie" :)






Co się nawinęło :) :

Pół główki kapusty białej 


szatkujemy :)


wrzucamy do docelowej miski :)


Rukolę (tu ilość "na oko") myjemy :)


i dorzucamy do docelowej miski:)


Mieszamy 


Robimy dressing:

Do słoiczka wlewamy ulubiony olej do jedzenia na zimno...u mnie tym razem oliwa z oliwek


Dokładamy łyżeczkę musztardy i soli do smaku*

*można na początku posolić poszatkowaną kapustę, przed dodaniem rukoli - spowoduje to jej zmiękniecie. Ja tego nie zrobiłam tym razem, co dziwne, bo przeważnie tak robię, więc i Wam zostawiam dowolność :)


I "farfocle" też ulubione (tu oregano suszone)


Słoiczek zakręcamy, i mieszamy (w znaczeniu shake :) ), mieszam, aż nam sie gładko w słoiczku zrobi.


Kosztujemy sosu i jak jest dobry** wylewamy na zielone :)

**słony, słodki, pikantny i kwaśny w jednej kropelce :)


Mieszamy i jemy :)



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz