wtorek, 27 czerwca 2017

"Chałwa" dyniowa - z pestek dyni :)

Znów chałwa w cudzysłowie :)


Pestki z dyni prażymy w piekarniku od czasu do czasu mieszając. około 15 - 20 minut w niecałych 150 st C.

Podrumienione pestki 8 łyżek mielimy w blenderze na mąkę. Dodajemy 4 łyżki oleju z rokitnika i 2 łyżeczki miodu - całość razem miksujemy.
Gotową masę możemy formować w ulubiony kształt, albo przełożyć do odpowiedniego naczynia.
U mnie dziś na leniwie , przełożyłam na miseczkę i odłożyłam do lodówki do schłodzenia :)

Krótki kolejny przepis na chałwę w cudzysłowie :)

Inne "chałwy"

2 komentarze:

  1. Miałam zamiar kiedyś taką zrobić, bo lubię dodawać pestki dyni np. Do chleba :) Ciekawa jestem dodatku oleju z rokitnika. Znam smak samych owoców, bo próbowałam dżemu, ale olej... intrygujący :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W mojej kuchni olej od niedawna i...rządzi absolutnie :) Ma smak, zapach i smak i zapach :) niepowtarzalne :) osobiście uwielbiam i szybko go z kuchni i...łazienki :) nie wygonię :)

      Usuń