sobota, 19 stycznia 2019

Zupa cebulowa zapiekana

Francuska zupa cebulowa



Odpoczywamy od słodkości :) dlatego dziś tylko subtelna słodycz zupy cebulowej. Przepis bardzo prosty, a  w kuchni francuskiej tradycyjny. Kiedyś danie najbiedniejszych, dziś na najwystawniejszych stołach, taka jest zupa cebulowa, zapiekana z grzankami :)

Składniki

6 - 7 cebul
masło oliwa / olej
łyżeczka cukru
bulion warzywny około 1,5 litra
sól
pieprz / papryka ostra
majeranek
ser ulubiony intensywny
bagietka/bułka/chleb
ewentualnie łyżka mąki

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, oprószamy solą i szklimy na maśle z oliwą, olejem, w międzyczasie dodajemy majeranek. Jak będzie miękka obsypujemy cukrem i dalej szklimy, wszystko trwa około 15 minut.
Teraz możemy oprószyć cebulę mąką, rozmieszać (jeżeli zależy nam na delikatnie gęściejszej zupie cebulowej).
Zalewamy bulionem, i gotujemy około pół godziny, doprawiając pieprzem, papryką.

Robimy grzanki: chleb, bułkę kroimy w kromki i podpiekamy w piekarniku 170 st C kilka minut
Ser ścieramy na tarce
Gotową zupę przelewamy do miseczek, na wierzchu kładziemy grzanki, a na nie ser i podpiekamy w piekarniku około 10 minut.

Możemy tez ser zapiec na grzankach i taki położyć na wierzchu ciepłej zupy:)

Jestem przekonana, że nie-smakosze  (zdecydowanie do nich należę;) ) cebuli, nie będą się gniewać. Zupa cebulowa jest niesamowicie łagodna, a fakt cebulowatości zdradzają piórka tejże, a nie jej zapach.
Jeżeli jednak nie przekonuje Was, bo, jest łagodna, albo jest z cebuli, to mam dla Was zupę marchewkową pikantną ;) bez cebuli i nie łagodną

Smacznego :) i pysznego weekendu.

8 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś, ale nie zapiekałam, dobrze, że przypominasz, bo czasem i zapominam, jaką zupę mężowi ugotować, teraz czas na cebulową!

    OdpowiedzUsuń
  2. Od jakiegoś czasu chodzi za mną cebulowa. Jutro mam zaplanowaną na obiad. Wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja cebulowa powstała w związku z pustkami w kuchni, które nastały podczas mojej nieobecności;)

      Usuń
  3. Oj tak, zdecydowanie trzeba odpocząć od słodkości...
    Świetny przepis.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń