Francuska zupa cebulowa
Odpoczywamy od słodkości :) dlatego dziś tylko subtelna słodycz zupy cebulowej. Przepis bardzo prosty, a w kuchni francuskiej tradycyjny. Kiedyś danie najbiedniejszych, dziś na najwystawniejszych stołach, taka jest zupa cebulowa, zapiekana z grzankami :)
Składniki
6 - 7 cebulmasło oliwa / olej
łyżeczka cukru
bulion warzywny około 1,5 litra
sól
pieprz / papryka ostra
majeranek
ser ulubiony intensywny
bagietka/bułka/chleb
ewentualnie łyżka mąki
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, oprószamy solą i szklimy na maśle z oliwą, olejem, w międzyczasie dodajemy majeranek. Jak będzie miękka obsypujemy cukrem i dalej szklimy, wszystko trwa około 15 minut.
Teraz możemy oprószyć cebulę mąką, rozmieszać (jeżeli zależy nam na delikatnie gęściejszej zupie cebulowej).
Zalewamy bulionem, i gotujemy około pół godziny, doprawiając pieprzem, papryką.
Robimy grzanki: chleb, bułkę kroimy w kromki i podpiekamy w piekarniku 170 st C kilka minut
Ser ścieramy na tarce
Gotową zupę przelewamy do miseczek, na wierzchu kładziemy grzanki, a na nie ser i podpiekamy w piekarniku około 10 minut.
Możemy tez ser zapiec na grzankach i taki położyć na wierzchu ciepłej zupy:)
Jestem przekonana, że nie-smakosze (zdecydowanie do nich należę;) ) cebuli, nie będą się gniewać. Zupa cebulowa jest niesamowicie łagodna, a fakt cebulowatości zdradzają piórka tejże, a nie jej zapach.
Jeżeli jednak nie przekonuje Was, bo, jest łagodna, albo jest z cebuli, to mam dla Was zupę marchewkową pikantną ;) bez cebuli i nie łagodną
Smacznego :) i pysznego weekendu.
Robiłam kiedyś, ale nie zapiekałam, dobrze, że przypominasz, bo czasem i zapominam, jaką zupę mężowi ugotować, teraz czas na cebulową!
OdpowiedzUsuń:) też tak mam...z tym zapominaniem:)
UsuńOd jakiegoś czasu chodzi za mną cebulowa. Jutro mam zaplanowaną na obiad. Wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńMoja cebulowa powstała w związku z pustkami w kuchni, które nastały podczas mojej nieobecności;)
UsuńMusze chyba zrobić ;)
OdpowiedzUsuńZrób ;)
UsuńOj tak, zdecydowanie trzeba odpocząć od słodkości...
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis.
Pozdrawiam serdecznie.
😘
Usuń