środa, 2 stycznia 2019

Masa z białek do kruchej tarty

Ciasto kruche z masą orzechową 


Ciasto kruche, z orzechową masą z bialek

Na święta piekłam dużo, między innymi właśnie kruchą tartę z orzechową masą z białek (i orzechów ☻). Była śliczna ;) i przypuszczalnie super-pyszna :)  Przywiozłam ją do rodziców w sobotę wieczorem, a rano w niedzielę już jej nie było. Na pytanie jak to się mogło wydarzyć usłyszałam "nie mogłem się powstrzymać...nie ma więcej☺?"

I tu serdecznie pozdrowić chciałam Basieńkę...niebacznie złamałam czwarte przykazanie ;) 


Ciasto,  tarta na kruchym spodzie


O kruchym cieście, na słodkie ciasta, czy wytrawne tarty już co nieco pisałam. Zapraszam Was więc do zaglądnięcia, (znajdziecie pomysły na spody glutenowe i bezglutenowe) albo zrobienia ciasta kruchego, z Waszego ulubionego przepisu. 
Ciasto zagniatamy, wykładamy formę, nakłuwamy widelcem, chłodzimy (albo najpierw chłodzimy, potem wałkujemy na blaszkę i widelcujemy☻ )*
Podpiekamy 15 minut w 180 st. C

*Trik;)

Zdarza mi się ciasta robić więcej, albo wcześniej i mrozić. Takie ciasto zmrożone ścieram na tarce o dużych oczkach, na blaszkę, rozprowadzam, delikatnie ugniatam i można od razu do pieca ;)

Masa orzechowa do zapiekania


2 białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier partiami (250g). Na końcu dodajemy zmielone orzechy włoskie (150 g) i mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony, wystudzony kruchy spód i zapiekamy 40 minut w temp 180 st C


Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Mój syn własnoręcznie zrobił pyszne brownie...niebo w gębie, ale tarty też lubię, w Poznaniu jadłam malinową z migdałami:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale mi smaka zrobiłaś :)
      Może coś pomyślę :)

      Usuń
  2. Mmmm, to rzeczywiście musiało być pyszne... Śliczne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Musiało :) dziś też nocną porą temu samemu nocnemu Markowi dogodziłam, ciastem Trzech Króli...jutro przepis tutaj i chyba powtórka z ciasta :)

      Usuń
  3. Wyobrażam sobie jakie dobre. I nie wygląda na trudna ani czaschłonne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prościutkie i szybciutkie :) Ale jakby co jutro jeszcze szybszy przepis :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Uwielbiam białkowo, bezowo :) I też mrożę, jak w danej chwili nie wykorzystuje, żeby potem dogodzić rodzinie (czyli głównie sobie:/ )pyszną bezą:)

      Usuń