środa, 23 stycznia 2019

Zapiekanka ziemniaczana z kabanosami i twarogiem

Ruska zapiekanka ziemniaczana 


 Wciąż wytrawnie i znów sposób wykorzystania ziemniaków . Przepis poglądowy, więc daje ogromne lodówkowe pole do popisu, w Waszych wersjach :) Dlaczego ruska, otóż dlatego, że ziemniaki, z białym serem i mięsnym dodatkiem smakowo skojarzyły nam się z pierogami ruskimi ze skwarkami ;)
Ruska ziemniaczana zapiekanka, zapiekać się będzie w sosie, do którego zazwyczaj używam jajek, a dzisiaj pokażę Wam, czym można je zastąpić.
Następną zapiekankę nadzieję bardziej twarogiem, a póki co zapraszam na wersję dzisiejszą.

ziemniaki ugotowane
kabanosy (u mnie 3 sztuki)
cebula
rozmaryn
twaróg
masło klarowane
masło
ser mozzarella
pieprz ostra papryka
sól
kefir / jogurt / śmietana -  do wyboru, albo pomieszania ;)
2 łyżeczki lnu mielonego (albo 2 jajka)

Sos 


Duży kefir doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy len mielony, mieszamy i zostawiamy, na około 15 minut

Zapiekanka


  • ziemniaki kroimy w plastry
  • naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy połową ziemniaków
  • kabanosy kroimy w plasterki, podsmażamy dodajemy cebule, rozmaryn i szklimy razem, doprawiamy, a następnie wykładamy na ziemniaki
  • na farsz druga porcja ziemniaków
  • na ziemniaki kruszymy twaróg, tyle, żeby przykryć całość

Zalewamy sosem, posypujemy obficie serem, przyprawiamy papryką

Pieczemy w 180 st C 40 minut

Smacznego ;)

10 komentarzy:

  1. Mniam, dostaniesz medal za gospodarowanie resztkami, bo jeśli można zmieniać składniki, to super sprawa lodówkowa:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Siedzę sobie właśnie w pewnej opóźnionej;) kolejce i rozmyślam, o pewnych właśnie kolejnych ziemniaczkach ;)

      Usuń
  2. Zapiekany twaróg - ciekawa propozycja. Nie miałam okazji jeszcze nigdy jeść. A tak przy okazji, cebulowa w niedzielę wyszła paluszki lizać. Co prawda grzanki zrobiłam osobno, na patelni, bo nie chciało mi się włączać piekarnika, al ei tak smakowało wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :) A twaróg...:) Przypomniałaś mi właśnie o pieczonym twarogu, w ziołach, który kiedyś...gdzieś miałam okazje jeść i był...jak Twoja zupa w niedzielę ;)

      Usuń
  3. Właśnie spisałam przepis, bo tani i łatwy w przyrządzeniu smacznej przyprawy. Przekażę go synowi, niech młodzi się popiszą. Pozdrawiam noworocznie i życzę mniej siedzenia w kolejkach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak mi się rok w kolejkach zaczął...
      Niech młodzi poszaleją;)

      Usuń
  4. Brzmi pysznie, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona, zapraszam :) swojsko, szybko, sycąco ;) Istne S...:)

      Usuń
  5. Lubie ziemniaki, wiec wypróbuję...

    OdpowiedzUsuń