Ruska zapiekanka ziemniaczana
Ruska ziemniaczana zapiekanka, zapiekać się będzie w sosie, do którego zazwyczaj używam jajek, a dzisiaj pokażę Wam, czym można je zastąpić.
Następną zapiekankę nadzieję bardziej twarogiem, a póki co zapraszam na wersję dzisiejszą.
ziemniaki ugotowane
kabanosy (u mnie 3 sztuki)
cebula
rozmaryn
twaróg
masło klarowane
masło
ser mozzarella
pieprz ostra papryka
sól
kefir / jogurt / śmietana - do wyboru, albo pomieszania ;)
2 łyżeczki lnu mielonego (albo 2 jajka)
Sos
Zapiekanka
- ziemniaki kroimy w plastry
- naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy połową ziemniaków
- kabanosy kroimy w plasterki, podsmażamy dodajemy cebule, rozmaryn i szklimy razem, doprawiamy, a następnie wykładamy na ziemniaki
- na farsz druga porcja ziemniaków
- na ziemniaki kruszymy twaróg, tyle, żeby przykryć całość
Zalewamy sosem, posypujemy obficie serem, przyprawiamy papryką
Pieczemy w 180 st C 40 minut
Smacznego ;)
Mniam, dostaniesz medal za gospodarowanie resztkami, bo jeśli można zmieniać składniki, to super sprawa lodówkowa:-)
OdpowiedzUsuńSiedzę sobie właśnie w pewnej opóźnionej;) kolejce i rozmyślam, o pewnych właśnie kolejnych ziemniaczkach ;)
UsuńZapiekany twaróg - ciekawa propozycja. Nie miałam okazji jeszcze nigdy jeść. A tak przy okazji, cebulowa w niedzielę wyszła paluszki lizać. Co prawda grzanki zrobiłam osobno, na patelni, bo nie chciało mi się włączać piekarnika, al ei tak smakowało wybornie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :) A twaróg...:) Przypomniałaś mi właśnie o pieczonym twarogu, w ziołach, który kiedyś...gdzieś miałam okazje jeść i był...jak Twoja zupa w niedzielę ;)
UsuńWłaśnie spisałam przepis, bo tani i łatwy w przyrządzeniu smacznej przyprawy. Przekażę go synowi, niech młodzi się popiszą. Pozdrawiam noworocznie i życzę mniej siedzenia w kolejkach.
OdpowiedzUsuńTak mi się rok w kolejkach zaczął...
UsuńNiech młodzi poszaleją;)
Brzmi pysznie, do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńIwona, zapraszam :) swojsko, szybko, sycąco ;) Istne S...:)
UsuńLubie ziemniaki, wiec wypróbuję...
OdpowiedzUsuńZiemniak, to arcy wdzięczny kompan w kuchni ;)
Usuń