wtorek, 26 marca 2019

Ryba zapiekana pod puree ziemniaczanym

Zapiekanka ziemniaczana z rybą



Ryba z ziemniakami, czy frytki z rybą, co kraj to obyczaj, nierzadko smażony, a u mnie dziś, wersja z piekarnika i inna niż wszystkie ;)Ryba ulubiona, trochę przypraw i ziemniaczane puree na beszamelu, wszystko zapieczone, do tego sałatka i chce się jeść ☺

Możecie i ten przepis potraktować, jako taki z cyklu co zrobić z ziemniakami wczorajszymi( choć u mnie dziś dla odmiany dzisiejsze :) były). 
Tak jak w zapiekance z kabanosami, w kulkach z ziemniaków, albo draczenie ;) i wcale nie ona mnie zainspirowała :)

Składniki
filety ulubionej ryby*
ziemniaki**
2 łyżki masła
2 łyżki mąki (u mnie kukurydziana)
ok 1-1,5 szklanki mleka
masło  / olej do wysmarowania naczynia
sól
ostra papryka
kurkuma
majeranek

* tyle, żeby zmieściły się na spodzie naczynia, w którym będziemy ją piec i podawać ☺
**około 5, też uzależnione jest to od wielkości naczynia

Rybę kroimy na porcje, umieszczamy na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania, solimy, posypujemy kurkumą i papryką.

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i ugniatamy. Jeżeli używamy wczorajszych, lepiej przecisnąć przez praskę.

W garnku rozpuszczamy masło, z mąką, energicznie mieszając, żeby zrobiła się zasmażka. Wlewamy mleko porcjami, i ciągle mieszamy, aż nasz sos beszamelowy zgęstnieje, w międzyczasie go delikatnie solimy i również tu wrzucamy trochę ostrej papryki.

Wyłączamy gaz, dodajemy ziemniaki (tyle, żeby powstała konsystencja puree) i przekładamy na rybę. Wyrównujemy i możemy posypać suszonym majerankiem.
Ja z ziemniakami gotowałam marchewkę, więc, jak widać na zdjęciu sobie ją tam powciskałam :)

Pieczemy w około 180-185 st C około 40 minut

Smacznego ;)

11 komentarzy:

  1. No i to jest świetna alternatywa, na pewno wykorzystam, bo purre bardzo lubimy...

    OdpowiedzUsuń
  2. No i mam przepis na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W sumie nie tylko chyba ryba może w tym być... Jakie śliczne naczynia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko ;) Miałam plan podobny na indyka dzisiejszego, tylko zabrakło...ziemniaków, nawet wczorajszych ;)

      Usuń
  4. Basiu, powinnaś wydać książkę kucharską z tymi przepisami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tą rybę układamy surową?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczne danie i również ja uwielbiam rybę pod każdą postacią. Jestem zdania, że jak najbardziej jest ona pyszna i zdrowa i po prostu warto jest ją jeść. Bardzo pasuje mi również zapiekanka z łososia z warzywami https://mowisalmon.pl/przepisy/zapiekanka-z-warzywami-i-lososiem/ która moim zdaniem jest przepyszna.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥