Znów chałwa w cudzysłowie :)
Pestki z dyni prażymy w piekarniku od czasu do czasu mieszając. około 15 - 20 minut w niecałych 150 st C.
Podrumienione pestki 8 łyżek mielimy w blenderze na mąkę. Dodajemy 4 łyżki oleju z rokitnika i 2 łyżeczki miodu - całość razem miksujemy.
Gotową masę możemy formować w ulubiony kształt, albo przełożyć do odpowiedniego naczynia.
U mnie dziś na leniwie , przełożyłam na miseczkę i odłożyłam do lodówki do schłodzenia :)
Krótki kolejny przepis na chałwę w cudzysłowie :)
Inne "chałwy"
Miałam zamiar kiedyś taką zrobić, bo lubię dodawać pestki dyni np. Do chleba :) Ciekawa jestem dodatku oleju z rokitnika. Znam smak samych owoców, bo próbowałam dżemu, ale olej... intrygujący :)
OdpowiedzUsuńW mojej kuchni olej od niedawna i...rządzi absolutnie :) Ma smak, zapach i smak i zapach :) niepowtarzalne :) osobiście uwielbiam i szybko go z kuchni i...łazienki :) nie wygonię :)
Usuń